Speriați de creșterea prețurilor, românii s-au apucat să pună bani la pușculiță

Un sondaj realizat online de Finzoom arată că peste jumătate dintre români au început să economisească lunar sume mici de bani, principalul motiv de îngrijorare fiind creșterea prețurilor la energie și la alimente.

În studiu se menționează că principalul motiv de îngrijorare este creşterea preţurilor la energie (38,5% dintre respondenţi), pandemia (16,3%) şi riscurile privind aprovizionarea cu alimente şi bunuri de necesitate (14,6%). Alte motive de îngrijorare le reprezintă războiul din Ucraina, posibilitatea de a intra în şomaj și dificultăţile la plata ratelor. Referitor la plata ratelor la creditele bancare, peste 60% dintre respondenţii spun că acestea reprezintă mai puţin de 25% din veniturile lunare, 55% spun că nu au avut dificultăți la retrunarea împrumutului, în timp ce 34% afirmă că uneori au avut acest tip de probleme. În ultimul timp 6 din 10 respondenţi au contractat credite, iar 40% dintre ei au accesat împrumuturi pentru locuință.

Aceste motive îi determină pe tot mai mulți români să facă economii. Astfel, dacă în primul trimestru al anului, doar 47% dintre români afirmaueconomisesc bani lunar, acum ponderea acestora a urcat la 63%. Cei mai mulți dintyre ei reușeșsc să pună ”la pușculiță” sume modeste – sub 300 de lei lunar (28,6%) şi între 300 şi 600 de lei (17,9%) – ceea ce reflectă șși nivelul redus al veniturilor din România. De remarcat că numai 37% dintre respondenți afirmă că au un fond de urgenţă care să le acopere cheltuielile pe trei luni, procentul acestora fiind totuși în creștere, de la 28,24% în primul trimestru din acest an.

Pe ansamblu, percepția românilor privind viitorul lor financiar nu este tocmai optimistă. Aproximativ 50% dintre români apreciază că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit semnificativ faţă de anul trecut, iar 38% au anticipaţii pesimiste şi se aşteaptă ca situaţia lor să se înrăutăţească și în perioada care urmează.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut