„Speculanții și profitorii beneficiază de protecție politică”

Deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa, consideră că, în contextul scandalului legat de azilele groazei, în societatea românească, nu există interes real pentru protejarea persoanelor vulnerabile, care, din păcate, se pare că sunt tot mai multe.

Parlamentarul clujean crede că vinovăția persoanelor de la vârful ierarhiei – miniștrii și partidele, „este clară”, dar nu trebuie să insistăm pe acestea.

„Se vede că nu sunt interesate de protecția acestor categorii vulnerabile. Când pentru rezolvarea crizei demografice se propun finanțări de la stat de zeci de mii de euro anual doar pentru încercarea – cu șanse mici! – de naștere a unui copil, iar părinții care deja au copii „beneficiază” de zero reduceri de taxe – este clar ce perspectivă socială dezaxată au acești oameni.

Trebuie să căutăm cauzele acestor probleme pentru a le putea rezolva. Cred că sunt mai multe cauze – super-birocrația care reglementează funcționarea acestor centre, multitudinea de instituții care se ocupă de supravegherea lor și afacerile foarte bănoase care se pot face cu banii statului, dar și cu cei particulari în aceste condiții. Birocrația, în sine, devine de multe ori o sursă de afaceri bănoase.

Sunt tot mai mulți oameni care au nevoie de îngrijire. Când sumele care se direcționează către aceste servicii sociale sunt tot mai mari apar inevitabil și profitorii, speculanții. Ei beneficiază de protecție politică – super-birocrația și controalele care-i sufocă pe ceilalți, la ei se fac doar formal. Banii de la instituții sunt dirijați discreționar. De exemplu, asociația aceea cu nume de sfânt inventat – Gabriel cel Viteaz – a fost înființată în 2021, iar în 2022 a avut deja un profit net de aproape 578.000 lei – asta fără să mai socotim salariile discreționare – la o cifră de afaceri de aproape doua milioane și jumătate.

Ne punem întrebarea – ce se poate face? Cred că ar trebui în primul rând să reducem birocrația, numărul de instituții ale statului – și-au dovedit inutilitatea -, iar verificările să fie reale, să nu urmărească doar forma – adică doar hârtiile să fie în regulă – ci situația reală.

Ceea ce este cel mai important este ca acești bani să fie direcționați către cei care au „inventat” asistența socială și și-au probat în timp dăruirea și corectitudinea, iar aceștia sunt bisericile creștine. Centrele pentru copii și bătrâni construite și gestionate de biserica ortodoxă primesc cel mult o finanțare cu salariu minim pentru un număr mic de posturi necesare. Deci trebuie să-i ajutăm real pe cei care sunt dedicați, fac mult voluntariat și să-i scutim de birocrație inutilă. Să nu uităm că statul a luat averile bisericești din Moldova și Muntenia la înființarea statului român modern, lăsând Biserica ortodoxă fără resursele materiale necesare asistenței sociale pe care le face cel mai bine. Deci statul are chiar o datorie juridică în acest sens”, a declarat Alin Coleșa.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut