Specialiști ai USAMV Cluj-Napoca, implicați într-un proiect de medicină veterinară în Arhipelagul Galapagos

Specialiștii din cadrul Disciplinei de Parazitologie și Boli Parazitare – Facultatea de Medicină Veterinară a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca participă, împreună cu cercetători din cadrul Universității San Francisco din Quito, Ecuador, la un proiect de medicină veterinară conservaționistă în Arhipelagul Galapagos.

Proiectul, coordonat de prof. dr. Andrei Daniel Mihalca (USAMV Cluj-Napoca), începe în 1 iulie și vizează studii aprofundate asupra leului de mare de Galapagos, Zalophus wollebaeki, o specie endemică și catalogată ca periclitată de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Potrivit specialiștilor USAMV Cluj-Napoca, datorită existenței contactului cu câinii domestici din zonă și mai ales cu bolile infecțioase și parazitare ale acestora, există riscul ca agenții patogeni să se transmită leilor de mare, determinând mortalități semnificative la aceștia din urmă. Astfel, obiectivul major al proiectului de cercetare va fi „înțelegerea riscului reprezentat de Dirofilaria immitis, agentul dirofilariozei cardiace a câinilor, asupra leilor de mare de Galapagos”, studiul fiind primul de acest fel, în arhipelag.

„Dirofilarioza cardiacă a fost, cel mai probabil, introdusă în Galapagos odată cu câinii aduși aici de primii coloniști. Parazitul se transmite între câini prin intermediul țânțarilor, cele trei specii de țânțari din Galapagos fiind și ele introduse aici, accidental, de către om. Totuși, în ciuda dovezilor existente despre desfășurarea unui ciclul biologic activ la câini, nu există la ora actuală nici un studiu care să evalueze riscul de transmitere către leii de mare. Din păcate, aceste aspecte nu au fost investigate până în prezent de nici o echipă de cercetare, iar ideea acestei colaborări cu colegii din Ecuador a venit după ce aceștia au descoperit, în urmă cu câteva luni, paraziți în cordul unui leu de mare găsit mort pe Insula San Cristobal” – declară coordonatorul proiectului, prof. dr. Andrei Daniel Mihalca.

Specialiștii USAMV Cluj-Napoca vor evalua frecvența infecțiilor cu acest parazit la câini și pisici, prezența paraziților în țânțari, precum și comportamentul și spectrul de gazde al țânțarilor.

Echipa de la USAMV care se va deplasa în Galapagos este formată din prof. dr. Andrei Mihalca, drd. Carla Culda, a cărei temă principală a tezei de doctorat este chiar aceste proiect, și încă patru studenți ai Facultății de Medicină Veterinară.

Faza pilot a proiectului se va desfășura pe Insula San Cristobal și va avea o durată de trei luni. Conform celor declarate de drd. Carla Culda, programul de lucru în teren va consta în amplasarea de capcane pentru țânțari în apropierea coloniilor de lei de mare și lângă așezările umane, precum și în recoltarea de probe de sânge de la câini, după care va urma „multă muncă de laborator pentru analiza probelor, identificarea speciilor de țânțari și crearea bazelor de date”.

În Galapagos, echipa de la USAMV Cluj-Napoca va fi sprijinită logistic și de cercetătorii Renato Leon (expert în Entomologie medicală) și Jaime Grijalva (medic veteirnar și expert în Ecologia populațiilor canine).

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut