Sorin Cîmpeanu: Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite

Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite, conform calendarelor deja aprobate și cunoscute: 22 – 25 iunie (Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a) și 28 iunie – 1 iulie (probele scrise ale examenului de Bacalaureat). Probele de competențe din cadrul examenului de Bacalaureat vor fi echivalate conform unei proceduri elaborate de către Ministerul Educației – a anunțat, joi, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în urma ședinței Comisiei de Dialog Social.

La ședință au participat, alături de reprezentanții Ministerului Educației, reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ și ai asociațiilor patronale, iar în calitate de invitați, reprezentanți ai elevilor, studenților și părinților. Consultările cu partenerii de dialog social au vizat calendarul și modul de organizare a examenelor naționale, precum și propunerile de modificare/ adaptare a structurii anului școlar 2020-2021 la realitățile impuse de situația epidemiologică.

În urma consultărilor, „luând în considerare toate propunerile formulate în contextul creșterii ratei de infectare cu virusul Sars-CoV-2”, s-a decis că vacanța de primăvară va începe în data de 2 aprilie și se va încheia în data de 4 mai, cu excepția claselor terminale, pentru care structura anului școlar nu va suferi nici un fel de modificare.

Pentru clasele terminale structura anului școlar NU va suferi nici un fel de modificare, vacanța/ vacanțele de primăvară rămânând la datele planificate și cunoscute (2 aprilie – 11 mai pentru Sărbătorile Pascale Catolice și 30 aprilie – 9 mai pentru Sărbătorile Pascale Ortodoxe). În intervalul 12 aprilie – 29 aprilie, clasele terminale vor participa online la toate activitățile didactice” – a anunțat Sorin Cîmpeanu, printr-un comunicat remis presei.

Potrivit ministrului, semestrul al II-lea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele, cu excepția claselor terminale (grupele din învățământul preșcolar, clasa pregătitoare, clasele I – a VII-a și clasele a IX-a, a X-a și a XI-a), acestea urmând a finaliza semestrul în data de 25 iunie, în loc de 18 iunie.

„Având în vedere reducerea semestrului al II-lea cu o săptămână, prin sprijinul cadrelor didactice, într-un an școlar total atipic, în care tezele semestriale nu se vor mai susține și în care numărul notelor necesare încheierii situației școlare a fost redus, Ministerul Educației apreciază efortul acestora de a comprima perioada de final de semestru necesară încheierii situațiilor școlare” – a declarat Cîmpeanu.

Ministrul a mai anunțat că, pentru filiera tehnologică și învățământul profesional și tehnic, finalul semestrului al II-lea va rămâne la datele stabilite și cunoscute. De asemeni, calendarele activităților aferente definitivării și titularizării rămân neschimbate.

Evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și pretestările PISA rămân programate, în continuare, cu prezență fizică în toate școlile care funcționează în localități necarantinate. Evaluarea Națională a elevilor din clasa a II-a se reprogramează din perioada 20 – 23 aprilie, în intervalul 25 – 28 mai. Pentru a reduce inechitatea determinată de condițiile speciale, în școlile aflate în localități carantinate, simulările pentru clasele terminale și evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor putea fi organizate după ieșirea din carantină – a mai anunțat ministrul Educației.

În ce privește programul național de acțiuni remediale, Sorin Cîmpeanu a anunțat că acesta se va derula pe întreaga durată de organizare a acțiunilor didactice, în toate școlile aflate în localități în care rata de infectare este mai mică de 6/1000 locuitori.

Ministrul Educației a îndemnat din nou la prudență și la respectarea tuturor regulilor, având în vedere agravarea situației epidemiologice.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut