Sorin Cîmpeanu: Educația sexuală este extrem de importantă și trebuie să fie făcută

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți că educația sexuală este importantă și trebuie cuprinsă într-un sistem „modular” sub conceptul „Educație pentru viață”. El a spus că sunt dezbateri pe această temă în coaliția de guvernare.

Potrivit lui Cîmpeanu, toți elevii vor putea să aibă posibilitatea retragerii de la aceste cursuri în cazul în care părinții nu sunt de acord.

„Sunt dezbateri în coaliție. Punctul meu de vedere este extrem de clar: Educația sexuală este extrem de importantă și trebuie să fie făcută. Acordul părintelui va fi necesar în următoarea formă – va fi propunerea Ministerului Educației: toți elevii se înscriu la o disciplină care să conțină elementele de educație sexuală, având posibilitatea retragerii tuturor acelora pentru care părinții nu sunt de acord. Este același principiu aplicat în anul 2015 la ora de religie. Doi – educația sexuală este integrată în momentul de față în programa de educație sanitară. (…) Această programă este foarte judicios construită. Pleacă de la clasa a V-a cu cele mai simple noțiuni și merge crescendo până la clasa a XII-a până la cele mai complexe și complicate noțiuni de educație sexuală. Este o programă foarte bine gândită care trebuie predată de profesori de biologie și de cadre medicale, eventual”, a explicat ministrul, citat de AGERPRES.

Cîmpeanu a spus că propunerea Ministerului Educației este ca disciplina să fie integrată printr-o repartizare a noțiunilor treptată, corelată cu vârsta elevilor, alături de educație sanitară, educație pentru alimentație sănătoasă, educație juridică, financiară, rutieră, care ar putea fi grupate într-un sistem modular sub conceptul „Educație pentru viață”, „să fie într-adevăr o oră obligatorie pe săptămână de la clasa a V-a la clasa a XII-a integral gimnaziu, integral liceu”, a menționat ministrul.

Cîmpeanu a afirmat că există și problema resursei umane „competente” să predea această disciplină, lucru pe care Ministerul Educației are datoria să îl rezolve.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut