Sorin Cîmpeanu: Admiterea la liceu nu se va schimba anul viitor

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat, într-o conferință de presă, că admiterea la liceu nu se va schimba anul viitor.

„Cu siguranță nu se va schimba anul viitor, în anul 2022. Astfel de schimbări necesită predictibilitate. (…) Vor putea să fie implementate (schimbările la admiterea în liceu – n.r.) începând cu admiterea din anul 2023. Pentru părinții elevilor de clasa a VIII-a, răspunsul este: nu vor fi schimbate condițiile de derulare a Evaluării Naționale”, a spus ministrul, citat de AGERPRES.

Potrivit acestuia, singura schimbare de anul viitor va consta în corectarea informatizată a lucrărilor de la Evaluarea Națională.

„Singura perspectivă din care se vor schimba va fi aceea a corectării informatizate. Sigur că asta nu este de natură să împieteze asupra pregătirii elevilor. Dimpotrivă, să fie avantajați prin eliminarea subiectivismului uman. Știți foarte bine că la Evaluarea Națională au fost 20.000 de contestații, foarte multe s-au soldat și acolo cu schimbarea notei, iar la Bacalaureat au fost 56.000 de contestații, din care 53.000 s-au soldat cu schimbarea notei”, a arătat ministrul Sorin Cîmpeanu.

„Mă pronunț cât se poate de clar în favoarea deschiderii școlii cu prezență fizică”

În aceeași conferință de presă ministrul Educației a afirmat că este în favoarea deschiderii noului an școlar cu prezență fizică pentru toți elevii.

„Neavând niciun glob de cristal și neavând nici competențe sanitare, pot să vă spun că școala va începe fizic, cu prezență fizică în data de 13 septembrie. Am stabilit deja o întâlnire cu Consiliul Național al Elevilor pentru săptămâna viitoare, în ziua de marți. (…) Mă pronunț cât se poate de clar în favoarea deschiderii școlii cu prezență fizică pentru toți elevii, fără scenarii de funcționare. Am dreptul să îmi manifest acest optimism, în paralel luând în considerare orice alte variante vor rezulta din evoluția epidemiologică”, a spus ministrul.

El a afirmat că la reuniunea Consiliilor Rectorilor, care a avut loc la Cluj, reprezentanții universităților și-au exprimat dorința de deschidere a cursurilor universitare cu prezență fizică.

„Nu o să fiu nicidecum eu acela care va intra peste autonomia universitară. Universitățile adoptă, prin consilii de administrație și senate, la care participă și studenții, aceste decizii și răspund pentru deciziile luate. (…) Universitățile au datoria să răspundă pentru siguranța studenților și să ia măsuri în consecință”, a mai spus ministrul Educației.

Cîmpeanu a adăugat că președintele Consiliului Național al Elevilor va avea statut de invitat permanent în Comitetul Interministerial pentru Implementarea proiectului „România Educată”.

Elevii care au contraindicații certificate medical vor avea acces la școala online

Elevii care au contraindicații certificate medical vor avea în continuare acces la învățământul online după începerea anului școlar 2021-2022, a declarat, miercuri, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

El a spus că este optimist că școala va începe cu prezență fizică, însă a adăugat că trebuie să ia în calcul și varianta „nedorită”, de a utiliza „scenariile”, dacă va fi nevoie. „Există, bineînțeles, îngrijorări (…), luăm cu toții în considerare evoluții epidemiologice complet atipice, facem eforturi ca școlile să fie pregătite din toate perspectivele, rămânând în același timp optimiști.  Dar (…) în calitate de ministru trebuie să dau dovadă de responsabilitate și să iau în calcul și varianta pe care nu ne-o dorim”, a declarat Sorin Cimpeanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut