Soluția propusă de un eurodeputat român pentru evitarea transportului animalelor pe distanțe mari

Eurodeputatul clujean Daniel Buda a atras atenția în cadrul unei conferințe de presă susținută la Parlamentul European de la Bruxelles că guvernele statelor membre ale UE au responsabilitatea, cu ocazia creionării Planurilor Naționale Strategice, de a dezvolta rețeaua de abatorizare la nivelul Uniunii Europene, care să țină cont de concentrațiile de animale din diferite regiuni precum și de perspectiva dezvoltării zootehniei în acele zone.

„Degeaba îi spun eu unui fermier sau transportator nu te duce mai mult de opt ore dacă nu are alternativă. Care este alternativa dacă nu ai abator mai aproape de opt ore? Să lași animalul în fermă să moară pentru că nu mai are hrană sau pentru că nu mai este productiv?! Noi trebuie să coborâm în ferme și să vedem cum se desfășoară viața de zi cu zi înainte de a pune în text niște cuvinte pe care nu le înțelegem nici noi” a spus Daniel Buda.

Din păcate, nici în județul Cluj nu funcționează niciun abator pentru sacrificarea animalelor, cu excepția unui punct de mici dimensiuni de la Iara.

În urmă cu 11 ani, Consiliul Județean Cluj și Primăria Iclod au convenit să facă demersuri în vederea înfiinţării unui abator la Iclod. Abatorul urma să aibă o capacitate de procesare de circa 800 de capete pe zi – 100 de bovine, 250 de porcine şi între 350 şi 450 de ovine. Totodată, investiţia urma să se ridice la circa 1.000.000 de euro, iar Consiliul Judeţean Cluj s-a angajat să asigure fonduri pentru realizarea proiectului. Totodată, se spera să se atragă fonduri guvernamentale, dar şi contribuţii ale asociaţiilor profesionale direct interesate.
Cum de atunci şi până acum Consiliul Judeţean Cluj nu a alocat fonduri în vederea demarării proiectului, Primăria comunei Iclod a solicitat forului judeţean să înceteze acordul de asociere încheiat în 2010. Executivul Consiliului Judeţean Cluj a fost de acord cu acest lucru iar consilierii au aprobat încetarea asocierii dintre cele două unități administrative.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut