Soluția propusă de eurodeputatul Daniel Buda pentru dezvoltarea zonei rurale

Eurodeputatul Daniel Buda a atras atenția în cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, că, în prezent, cea mai mare problemă din spațiul rural este inexistența locurilor de muncă bine plătite. Liberalul este de părere că Planul de acțiune rurală al Comisiei Europene ar trebui să cuprindă dezvoltarea locurilor de muncă bine plătite, care nu sunt întotdeuna oferite de sectorul agricol.

Am subliniat în cadrul intervenției pe care am avut-o faptul că cea mai mare problemă semnalată în mediul rural o reprezintă lipsa locurilor de muncă bine plătite, iar acest aspect trebuie abordat de Comisia Europeană în cadrul planului de acțiune pentru a dezvolta sectoare în zonele rurale care să ofere locuri de muncă bine plătite. Planul de acțiune al Comisiei Europene pentru zonele rurale trebuie să urmărească dezvoltarea sectoarelor care să genereze locuri de muncă bine plătite!

Atunci când discutăm de zonele rurale, nu discutăm doar de sectorul agricol. Avem fonduri alocate prin PAC, pe care eu le apreciez insuficiente pentru a putea dezvolta sectorul agricol”, a spus Buda.

La rândul său, comisarul european responsabil pentru Agricultură a spus că zonele rurale se află „în inima modului nostru de viață”. „Ele sunt zona în care trăiesc 137 de milioane de oameni, reprezintă peste 80% din teritoriul UE. În ciuda acestor cifre, cei din zonele rurale sunt adesea trecuți cu vederea. Inegalitățile teritoriale încă sunt o realitate în UE. Serviciile și infrastructura adesea sunt lăsate în urmă, mai ales în ce privește transportul, conectivitatea.

Un nou Pact rural va implica actori de la nivelul UE, național, regional și local, pentru a sprijini obiectivele comune ale viziunii, pentru a promova coeziunea economică, socială și teritorială și pentru a răspunde aspirațiilor comune ale comunităților rurale. Comisia va facilita acest cadru prin intermediul rețelelor existente și va încuraja schimbul de idei și de bune practici la toate nivelurile.

Comisia a prezentat un Plan de acțiune pentru a stimula dezvoltarea rurală durabilă, coerentă și integrată. Mai multe politici ale UE oferă sprijin zonelor rurale, contribuind la dezvoltarea echilibrată, echitabilă, ecologică și inovatoare a acestora. Printre acestea, politica agricolă comună (PAC) și politica de coeziune vor fi esențiale pentru sprijinirea și punerea în aplicare a acestui plan de acțiune, fiind însoțite, în același timp, de o serie de alte domenii de politică ale UE care, împreună, vor transforma această viziune în realitate.

Această comunicare reprezintă doar începutul pentru zonele rurale. În această viziune, demonstrăm că avem un răspuns la nivel european. Vă rugăm să fiți atenți la comunitățile dvs. să vedeți cum acțiunile din acest Pact îi poate ajuta”, a transmis comisarul.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut