Soluția propusă de Daniel Buda pentru ca România să poată lupta împotriva foametei

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) din Parlamentul European cere instituțiilor europene să acorde sprijin țării noastre pentru a putea lupta împotriva foametei, care, deja bate la ușă. Europarlamentarul spune că așa cum Ucraina așteaptă arme pentru a lupta împotriva Rusiei și România are nevoie de sprijin logistic pentru a lupta împotriva foametei la nivel global.

România nu poate fi lăsată singură în fața acestei provocări!”, avertizează reprezentantul român în Parlamentul European.

Daniel Buda a vizitat în aceste zile alături de Norbert Lins – președintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European și Herbert Dorfmann – coordonatorul PPE AGRI, porturile Constanța, Agigea și Galați pentru a observa eforturile autorităților din România în asigurarea unui tranzit fluent de cereale din Ucraina către alte părți ale globului.

Cu această ocazie, membrii delegației PPE au identificat o serie de probleme cu care se confruntă fermierii români, iar pentru a fi rezolvate au concluzionat că e nevoie de un sprijin logistic consistent din partea Uniunii Europene.

Foametea bate la ușă, iar astăzi, potrivit FAO, 430 de milioane de oameni sunt deja afectați de lipsa hranei, iar numărul lor este în creștere! În același timp, preocuparea noastră constantă a fost identificarea mecanismelor prin care fermierii români să nu fie afectați de acest tranzit!

În mod cert suntem parte integrantă în eforturile de a asigura securitatea alimentară, dar în niciun caz fermierii din România nu trebuie să fie puși în fața falimentului! Aceștia sunt și așa destul de încercați de secetă (România nu înseamnă doar zona irigabilă), de creșterea prețurilor la inputuri, motorină și lipsa forței de muncă sau a unei piețe de desfacere care să le asigure prețul corect.

Astăzi fermierii români se mai confruntă cu trei mari probleme:

Lipsa logisticii de transport a cerealelor, deoarece aceasta este supraofertată de cei care fac importuri de cereale din Ucraina; Jocul dublu a traderilor care țin prețurile jos în funcție de propriile interese; Iar a treia provocare este dată de presiunea asupra prețurilor de către cerealele aduse din Ucraina, care sunt cu mult sub prețul de producție, comparativ cu cel din România!”, a precizat eurodeputatul român.

În vizita la cele trei porturi românești, alături de membrii delegației PPE au mai fost prezenți secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii- Costin Telehuz, Mihnea Drumea- consilier de stat la Cancelaria Prim-Ministru Nicolae Ciucă, coordonarea instituțională fiind asigurată de șeful cancelariei Mircea Abrudean!

Am fost plăcut surprins de faptul că autoritățile din România au făcut eforturi supraomenești să crească capacitatea de tranzit a cerealelor, au redus birocrația, au deschis noi puncte de trecere a frontierelor, iar linia de cale ferată cu ecartament larg din portul Galați este funcțională! În Portul Constanța domul căpitan Florin Goidea a făcut cu adevărat minuni! Omul acesta respiră meseria pe care o face, iar dacă România ar avea măcar un sfert din factorii decidenți la fel ca domnul Goidea, Germania ar rămâne la mii de ani lumină din punct de vedere economic!”, a transmis Daniel Buda.

Vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) din PE susține că mai sunt multe lucruri de făcut pentru ca România să facă față războiului cu foametea. „Mai există multe lucruri de făcut, dar care presupun însă un sprijin logistic consistent din partea Uniunii Europene! În primul rând, Comisia Europeană trebuie să permită utilizarea fondurilor rămase din Politica de Coeziune in direcția creșterii capacităților de depozitare, a infrastructurii rutiere, a logisticii în porturi și nu numai! Este nevoie de mai multe barje pentru transport pe Dunăre și pe mare, de vagoane de tren și locomotive, iar lista poate continua! România nu poate fi lăsată singură în fața acestei provocări! Așa cum Ucrainei îi sunt livrate arme pentru războiul cu Putin, României trebuie să-i fie furnizate infrastructura necesară pentru războiul cu foametea! Toate aceste obiective vor fi urmărite și puse pe masa instituțiilor europene astfel încât ele să devină cât mai repede realitate!”, a punctat eurodeputatul.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut