Soluția online de obținere a certificatelor de urbanism de la Consiliul Județean Cluj a avut succes

Aproximativ 10 la sută dintre certificatele de urbanism emise anul trecut de Consiliul Județean Cluj au fost procesate exclusiv online, se arată într-o analiză realizată de președintele Alin Tișe împreună cu Direcția de Urbanism a instituției.

 

Consiliul Județean Cluj a lansat anul trecut în luna mai platforma web: public.cluj.archi, dedicată emiterii, în format digital, a certificatelor de urbanism (CU).

Prin intermediul acestei platforme, în anul 2022, Consiliul Județean a emis 2.290 de Certificate de Urbanism (CU), din care cca. 10%, respectiv 224, au fost elaborate exclusiv online! Comunele cele mai interesate de eliberare de Certificate de Urbanism digitale au fost Ciurila, Călățele, Mărișel și Aiton domină primele patru locuri, adică zonele cele mai efervescente din sectorul construcțiilor și turismului clujean.

În ceea ce privește emiterea autorizațiilor de construire și/sau desființare, în 2022 Consiliul Județean Cluj a emis 931 de asemenea documente, în creștere cu cca. 50% față de anul anterior. Proiectele urbanistice autorizate au cumulat un număr de 122.259 mp, cu o valoare investițională de peste 700.000.000 de lei, respectiv aproape 150 de milioane de euro.

Consiliul Județean Cluj a mai transmis că în 2022 au avut loc 27 de ședințe ale Comisiei Tehnice de Urbanism și Amenajarea Teritoriului (CTATU) pentru avizarea documentațiilor urbanistice. În cadrul acestora au fost discutate 496 de puncte, din care 193 de P.U.D-uri, 118 de P.U.Z.-uri, 168 de studii de oportunitate, 12 P.U.G.-uri, dar și 5 consultări. „„Faptul că am reușit, cu succes, să implementăm această soluție informatică, unică printre cele 3.300 de consilii locale și județene din România, confirmă revoluția administrativă pe care am declanșat-o aici, la Cluj. De altfel, la finele anului trecut, CJ Cluj a fost recompensat cu premiul I pentru felul în care a reușit să digitalizeze activitatea urbanistică din județ, prin emiterea, în premieră națională, a certificatelor și autorizațiilor în format digital, valide juridic. Încununarea acestui succes este cu atât mai mare cu cât niciun astfel de act emis în 2022 nu a fost contestat în instanță”, a declarat Alin Tișe. președintele CJ Cluj.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut