Șoferi minori pe străzile Clujului

Mai mulți adolescenți clujeni și-au obținut dreptul să conducă mașini

Tot mai mulți adolescenți sunt văzuți la volan pe străzile din Cluj-Napoca. Deși nu au încă 18 ani, conduc mașina. Și sunt în deplină legalitate.

În România, tinerii care au împlinit vârsta de 16 ani au dreptul să conducă autovehicule de capacitate mică.

Adolescenții pot conduce autoturisme de cel mult 550 de kilograme şi o putere a motorului de 15 kilowaţi (20 cai putere). Viteza maximă cu care se pto deplasa este de 90 de km/h pe autostradă, 80 km/h pe drumurile expres, naționale și europene, și cu 50 de km/h în localitate.

Se pot începe cursurile înainte de 16 ani

Cursurile la şcoala de şoferi pentru adolescenţi sunt la fel ca pentru categoria B şi pot începe la 15 ani şi nouă luni iar când se împlinește vârsta de 16 ani se poate susține examenul la Poliție pentru categoria B1.

Pe Barbu l-am întâlnit sâmbătă în zona Plopilor-Parcul Rozelor unde și-a parcat mini-autovehiculul pentru a ajunge la skatepark-ul reamenajat și extins anul trecut. Pe scaunul pasagerului avea un rucsac iar în spate, în așa zisul portbagaj, și-a pus Stakeboard-ul.

Are 17 ani și este elev în clasa a XI-a la unul din liceele din zona centrală .

Locuiesc într-o zonă care se află la distanță destul de mare de școală. Cum până la stația de autobuzul fac minute bune iar părinții nu mă pot duce cu mașina la școală pentru că pleacă forte devreme le serviciu, mi-au luat această mașină pentru a-mi ușura viața. Am luat permisul B1 și pot spune că sunt independent. Merg la școală, la sport, la meditații, peste tot unde trebuie să ajung. Mă descurc foarte bine. Problema e dimineața cu locul de parcare în zona școlii, dar reușesc în final și nu întârzii la ore”, ne-a declarat adolescentul.

Șoferii adolescenți din județul Cluj

Făclia a dorit să afle câți tineri din județul Cluj cu vârste între 16 și 18 ani dețin categoria de permis B1 care le permite să conducă autoturisme de cel mult 550 de kilograme.

Conform datelor transmise de Direcția Generale Permise de Conducere și Înmatriculări, în județul Cluj, 25 de adolescenți figurează cu permis categoria B1. De asemenea, în parcul auto al județului sunt înregistrate 13 mașini care pot fi conduse cu această categorie de permise.

Acte pentru înscrierea la școala de șoferi la 16 ani

Pentru dosarul de înscriere la școala de șoferi la 16 ani este nevoie de următoarele acte: cerere tip gratuită de la sediul școlii; aviz psihologic valabil 6 luni conform art. 5 din norme; certificat de cazier judiciar cu mențiunea „examen auto” valabil 6 luni (se poate obține de la orice secție de poliție cu birou de cazier judiciar, pe loc și fără costuri); copie după buletin de identitate / Carte de Identitate; fișă de școlarizare realizată la sediul școlii; taxă permis 89 de LEI ( se achită la Poșta Română, BCR, ghișeu online); fișă medicală auto valabilă 1 an.

Exemple de vehicule din categoria B1

Aixam Coupe – propune un motor cu doi cilindri, de 400 cm³ și 5,4 CP. Capacitatea rezervorului este de doar 16 litri, dar consumul declarat de producătorul din Aix-les-Bains este unul la care șoferii cu permis B, doar visează: 2,9 l/100 km;

La mâna a doua, aceste mașini se pot cumpăra cu prețuri pornind de la 2.500 – 3.000 de euro. Un Aixam Miniauto Acces, de exemplu, fabricat în 2021, e oferit pe una dintre platformele online cu un preț de vânzare de 9.300 euro. Are transmisie automată, motor diesel 479 cm3 / 8 CP, atinge o viteză maxima 45 km/h, are rezervor de 19 litri și o autonomie de 500 km. Greutatea mașinii este de 350 kg. Aixam are două unități de producție în Franța la Aix-les-Bains (Savoie) și Chanas (Isere). Compania are 130 de distribuitori în Franța și 600 în Europa.

Chatenet CH26 – acest vehciul pe 4 roți deține un motor de 440 cm³, are 5 cai-putere și este ajutat de o cutie automată cu variație continuă. Rezervorul este de 19 litri, iar consumul nu va depăși 2,9 litri la 100 km. Pe lista avantajelor intră dotări precum Bluetooth-ul, aerul condiționat și computerul de bord;

Ligier JS50 – cei 5 CP ai modelului fabricat în Franța sunt obținuți dintr-un motor diesel, cu doi cilindri de 480 cm³. Cu un consum de doar 2,5 L / 100 km și specificații similare modelelor prezentate mai sus, modelul are, de asemenea, o cutie de viteze automată, cu variație continuă. Opțional, poate fi comandat cu Bluetooth și chiar cu un display central, de tip touch screen.

C. PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut