SNMF: Încrederea pacienților în medicii lor de familie ne ajută să mergem mai departe

Schimbarea atitudinii față de vaccinare a celor indeciși sau opozanți ai vaccinării s-a realizat în cea mai mare măsură cu ajutorul medicilor de familie (43,3%), respectiv prin intermediul familiei și anturajului (42,1%) – relevă datele unui sondaj realizat de Societatea Națională de Medicina Familiei din România (SNMF), cu scopul de a identifica aspecte legate de informarea pacienților cu privire la vaccinarea anti COVID-19.

„Rezultatele a 1016 chestionare completate de pacienți care urmau să se vaccineze în perioada 19 – 31.05.2021 în centrele de vaccinare, cabinetele medicilor de familie sau alte locații ne dau forța de a continua lupta împotriva virusului SARS-CoV-2. Din aceste rezultate, este evident că majoritatea pacienților (70%) au ales să se vaccineze din proprie convingere, iar pentru 25,7 % consilierea și sprijinul medicului de familie au contribuit la realizarea acestui demers. La începutul campaniei, doar 55,3% dintre pacienții care acum au ales să se vaccineze erau convinși de importanța și siguranța vaccinării, 34,8% aveau îndoieli, 5,9% erau speriați și lipsiți de informații, iar 4,11% erau împotriva vaccinării. Motivele de îngrijorare au fost generate sau alimentate de informațiile dintr-o anumită parte a presei (46,6%), social media (31,8%) sau chiar din comunitate (13,8%)” – precizează SNMF.

Potrivit aceleiași surse, rezultatele acestui chestionar confirmă rezultate ale unor studii mai vechi: „relația pacient-medic de familie este una solidă, de încredere reciprocă, pe care pacienții se bazează”. De asemeni, „exemplele comportamentale au efect de pată de ulei în comunitate”, iar medicul de familie este „medicul comunității”.

„Pilonii esențiali care pot influența campania de vaccinare sunt medicul de familie și comunitatea, reconfigurarea campaniei ținând cont de aceste rezultate poate fi soluția pentru asigurarea procentului optim de pacienți vaccinați, stoparea pandemiei și revenirea la o viață normală” – apreciază SNMF.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut