Slujba de Înviere sub semnul pandemiei, la Gherla

În perioada premergătoare marii sărbători de Paști, zilele Postului Mare, creștinii  gherleni au parcurs o plăcută călătorie duhovnicească, a cărei destinație este Învierea.

În rândul celor ce au străbătut acest drum duhovnicesc s-au aflat armenii și romano-catolicii din municipiul Gherla, care și de astă dată s-au bucurat împreună de Lumina Învierii lui Hristos. Înainte de asta, ei au trăit frumusețea tainică a slujbelor din Săptămâna Patimilor, perioada desăvârșirii pregătirii pentru începutul unei vieți noi.

În preajma sărbătorilor pascale, în fiecare seară, în Catedrala Armenească din centrul municipiului au avut loc slujbe religioase, iar la sediul parohiei Bisericii Romano-Catolice de pe strada Mihai Viteazu enoriașii au avut ocazia de a participa la prelegerile biblice legate de acest mare eveniment religios. În Joia Mare s-a săvârșit slujba Spălării picioarelor, iar în Vinerea Mare creștinii armeni și catolici au participat la slujba Prohodului. Sâmbătă seara, din cauza pandemiei, Slujba de Înviere, față de alți ani a început mult mai devreme, la ora 20:30. Creștinii armeni și romano-catolici care au luat loc în impozanta Catedrală Armenească din Piața Libertății au respectat distanțarea fizică, toată lumea purtând mască, iar la intrarea în lăcașul de cult cu toții au folosit dezinfectantul. Din cauza pandemiei nu a mai avut loc obișnuita procesiune de Paște, creștinii nu au mai înconjurat biserica.

Slujba a fost oficiată de preotul paroh Küsmödi Attila, care în predica lui a vorbit despre semnificația sărbătorilor pascale, scoțând în evidență importanța Învierii Domnului Isus Hristos în viața creștinului. A fost citit mesajul de Paște al  Episcopului Romano-Catolic de Alba Iulia, dr. Kovács Gergely. Ca de obicei piesele muzicale au fost interpretate de Corul mixt condus de Molnár Árpád, din repertoriu nelipsind oratoriul Passion de Johann Sebastian Bach, moment înălțător gustat din plin de credincioșii aflați în biserică.

În săptămâna din preajma Paștelui astfel de slujbe au avut loc în municipiul Gherla  și la  Biserica Reformată de pe strada Dragoș Vodă, unde pe lângă preotul paroh, Vajda Dániel, au predicat și studenții Institutului Teologic Reformat din Cluj-Napoca.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut