Situație fără precedent în istoria Ministerului de Interne. Locurile la Școala de Poliție din Cluj-Napoca rămân neocupate

Dacă până acum concurența la școlile de polițe era foarte mare, ajungând de multe ori la peste zece candidați pe un loc, în acest an la Școala de Poliție Septimiu Mureșanu din Cluj-Napoca s-a ajuns în situația să nu se mai ocupe locurile scoase la concurs.

În 20 aprilie 2023, Școala de Poliței Septimiu Mureșanu din Cluj-Napoca a demarat înscrierile pentru ocuparea a 300 de locuri de agenți de poliție.

Proba de evaluare a performanței fizice s-a desfășurat în perioada 19 – 24 mai 2023 iar în urma acestei etape în concurs au mai rămas 203 candidați, adică 0,77 pe un loc. În acest condiții e posibli că în urma probei de evaluare a cunoștințelor să se ocupe abia două treimi din locurile scoase la concurs.

Proba de evaluare a cunoștințelor va avea loc în data de 27 mai 2023, la sediul școlii, de către candidații care vor promova proba de evaluare a performanței fizice.

Examinarea medicală se va realiza pentru candidații care se încadrează în numărul de locuri scoase la concursul de admitere, în ordinea descrescătoare a notelor finale, în perioada 31 mai – 29 iunie 2023.

Rezultatele finale ale admiterii se vor afișa la sediul școlii și se vor posta pe site-ul oficial al acesteia, până la data de 30 iunie 2023.

Sindicatul Europol descrie situația ca fiind „unică în istoria Ministerului de Interne”.

„Bode a îngenuncheat sistemul de poliție. Nu se vor ocupa locurile în școlile de agenți de poliție! Candidații rămași după ultima sesiune de probe fizice, actualizare de azi, 24.05.2023, nu acoperă locurile disponibile în școlile de agenți de poliție: 77,07% la Câmpina-poliție; 77,66% la Cluj-poliție; 57,08% la Oradea-frontieră. Urmează proba scrisă în data de 27.05.2023 și apoi vizita medicală, iar numărul candidaților rămăși riscă să fie la final sub 50% din numărul locurilor scoase la concurs”, a transmis Sindicatul Europol.

Într-un alt mesaj se arată că situația este „tristă dr adevărată”. „În anii 90-95, concurența era undeva de 12-15 pe un loc. Acum, după presiunile care se fac de către mai marii europeni ( referitor la pensii și salarii), în cel mai bun caz, o sa îi încadreze cu „buletinul” . Chiar nu mai este atractivă aceasta meserie ??? Nu vrea nimeni o ” pensie specială” la 45 de ani ??? Domnilor, doamnelor, copii, nu stați pe gânduri, nu vă temeți, nu mai este limita de vârsta sau de înălțime!!! Nu vă uitați peste gard. Săriți înăuntru pentru că mereu ne-ați spus că ne este bine, că știți voi că în poliție nu se lucrează , doar se încasează lunar ” o șapcă de bani” , în rest se freacă menta”, se arată postarea sindicatului de pe o pagină de socializare.

Principala cauza care-i face pe tineri să nu mai fie interesați de o carieră în Poliței este legată de salariile tot mai mici din sistem. Legea salarizării a scos polițiștii în stradă în repetate rânduri, după ce au fost amăgiți cu promisiuni.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut