„Sistemul educațional are nevoie de implementarea unor măsuri clare și sustenabile”

Guvernanții au discutat, în cursul săptămânii trecute, despre proiectul „România Educată”, a cărui implementare legislativă, prevăzută într-un memorandum adoptat în vremea Cabinetului Cîțu, a fost blocată din toamna anului trecut. Discuțiile au revenit în actualitate după ce atât elevii, cât și cadrele didactice au atras atenția, în ultima perioadă, asupra importanței reformei care ar trebui să înceapă cât mai repede în educație, țara noastră stând foarte prost la capitolul abandon școlar, analfabetism și nu numai.

Politicienii de la putere argumentează de ce e necesară o reformă în educație, în timp ce unii reprezentanți ai opoziției nu acceptă programul președintelui Klaus Iohannis.

Deputatul PNL de Cluj, Sorin Moldovan, are încredere că programul România Educată va aduce schimbări majore în societatea românească.

„Educația reprezintă fundația pe care urmează să se ridice generațiile viitoare. Este nevoie de adaptarea sistemului de învățământ la situațiile existente. Cu cât reușim să facem mai repede această adaptare, cu atât mai bine pentru că reușim să câștigăm timp.
Susțin proiectul România Educată și am încredere că implementarea lui va aduce schimbări majore în societatea româneasca”, a declarat Sorin Moldovan.

La rândul său, liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș, subliniază că educația este un pilon de bază al societății, iar implementarea unei reforme în educație, a unui program coerent este vitală pentru viitorul societății noastre, însă orice modificare cere o analiză amănunțită și un plan coerent de implementare, mai ales că discutăm despre modificări aduse în timp de criză.

În opinia sa, „ultimii doi ani ne-au arătat că avem structuri șubrede, că există sisteme care nu funcționează optim, iar sistemul educațional a fost printre cele mai afectate”.

„Sistemul educațional are nevoie de implementarea unor măsuri clare și sustenabile, care să fie în concordanță cu obiectivele strategice, de dezvoltare, iar Partidul Social Democrat are ca obiectiv imprementarea unor astfel de măsuri, în toate domeniile”, a afirmat liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș.

Pe de altă parte, deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa, este foarte tranșant pe acest subiect. El consideră că în esență, „planul așa-zisei Românii Educate” a președintelui Iohannis, nu ar trebui implementat niciodată.

„Pe lângă concepte structurale greșite, acest plan prevede elemente de ideologie neo-marxistă, cum ar fi ideologia de gen, așa-zisa educație sexuală, în fapt o educație a hiper-sexualizării precoce, educația ante-preșcolară obligatorie și vaccinarea obligatorie. Se mai dorește creșterea digitalizării înțeleasă ca un scop, iar nu ca un mijloc de învățare. Aceste elemente sunt îngrozitoare pentru copii, deja sunt aplicate parțial în educație, iar rezultatele se văd: un nivel al educație într-o continuă scădere: procentul elevilor care nu înțeleg un text citit este de peste 40%, iar cei care nu pot reprezenta matematic situații obișnuite de viață este de aproape 50%.

Cauzele acestor rezultate foarte proaste din învățământ sunt datorate tocmai aceste ideologizării exprimate prin programa școlară foarte stufoasă, cu multe materii inutile, expunerii precoce, de la vârste fragede, a copiilor și elevilor la ecranele device-urilor și gadget-urilor. Avem o creștere alarmantă a numărului de copii cu ADHD, cu dependență digitală”, a declarat Alin Coleșa.

În opinia sa, se dorește o „anti-educație sexuală, o hiper-sexualizare”, lovindu-se tot în performanțele școlare și în maturizarea și responsabilizarea tinerilor.

Parlamentarul mai subliniază că, de asemenea, se dorește o salarizare în funcție de performanță și de promovabilitate: o altă mare prostie. „Până nu se înlătură cauzele reale, expuse deja, nu putem vorbi despre o salarizăre a profesorilor în funcț̦ie de „performanțe”. Eventual vom avea doar rezultate și promovabilitate bune, dar false. Se mai doresc modificări structurale importante, însă doar formale, care vor bulversa mai mult învățământul”, a mai spus Alin Coleșa.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut