Sindicatele din Învățământ nu renunță la proteste. O delegație din Cluj merge la pichetarea din București

O delegație a Filialei Cluj a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) va participa marți, 25 aprilie, la pichetarea Guvernului, o acțiune similară urmând să se desfășoare miercuri, ca preambul la marșul planificat în Capitală pentru 10 mai, și la o eventuală grevă generală în sistemul de învățământ, care ar putea fi declanșată în 22 mai.

”Desigur că acțiunea (pichetarea Guvernului – n.r.) are loc, și nu se contramandează. Noi avem un grafic al protestelor, pe care îl vom respecta. De altfel nici nu se poate altfel: sunt cheltuieli făcute, cu cazarea, cu transportul, iar noi, cei din Cluj, vom ajunge la București cu autocarul. Vom participa doar mâine, pentru că miercuri sunt planificate alte județe”, a declarat, pentru Făclia Cluj, Lucia Cojocaru (foto), președintele Filialei Cluj FSLI.

Reamintim că, alături de FSLI, protestele sunt organizate de Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”, care amenință cu greva generală în Învățământ dacă revendicările nu le vor fi satisfăcute. De altfel, Filiala Cluj a FSLI a început distribuirea în școli a formularului de referendum privind intrarea în grevă generală, strângerea de semnături urmând să se desfășoare până în 8 mai.

Ce vor sindicaliștii

Sindicatele sunt nemulțumite de ceea ce a apărut în spațiul public despre proiectul de Ordonanță privind unele măsuri fiscal-bugetare. Sindicaliștii susțin că prin acest proiect: ”Se plafonează cheltuielile de personal la nivelul anului 2022 – imposibil de realizat în sistemul de învățământ, deoarece salariile cadrelor didactice se majorează odată cu trecerea la un grad didactic superior / o nouă tranșă de vechime; Se blochează atingerea de către personalul didactic auxiliar și nedidactic a salariilor de bază din Legea 153/2017, contrar promisiunii făcute de președinții PSD și PNL în urmă cu două săptămâni; Se accentuează deficitul de personal prin: interdicția cumulului pensiei cu salariul și prin blocarea organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante; Se blochează activitățile de formare profesională (esențiale în dezvoltarea carierei didactice)”.

Concret, cele trei federații solicită: ”aplicarea integrală a dispozițiilor Legii-cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariați din învățământ, astfel încât să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege; identificarea de soluții pentru creșterea veniturilor personalului din învățământ; adoptarea urgentă a normativelor pentru personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar, deoarece normativele care se aplică sunt din anul 1998; aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri; în noua lege de salarizare, grila propusă să poziționeze personalul din învățământ pe o treaptă net superioară celei actuale în ierarhia funcțiilor bugetare, în raport de importanța socială a activității prestate; remedierea anomaliilor privind salarizarea celor care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control, deoarece, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că sunt inferioare salariaților care ocupă funcții de execuție; instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației; plata suplimentară a personalului din unitățile de învățământ nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic”.

Ce oferă Guvernul

De remarcat că o discuție pe tema Ordonanței criticate de sindicaliști pare a fi fost amânată deocamdată. Luni a avut loc reuniunea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, la care au participat premierul Nicolae Ciucă, Adrian Câciu – ministrul de Finanţe, Marius Budăi – ministrul Muncii și reprezentanţi ai confederaţiilor sindicale şi patronale.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, discuțiile s-au axat pe modificările şi completările la Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, Legea nr. 53/2003 – Codul muncii precum şi pe Ordinul pentru stabilirea valorii nominale a tichetelor de masă.

Premierul Nicolae Ciucă a dispus ca, până în 15 mai, Consiliul de Dialog Social din Ministerul Muncii să agreeze formula finală pentru viitorul cadru normativ, iar ministrul Finanţelor a propus doar majorarea cuantumului tichetelor de masă la 35 de lei sau la 40 de lei, începând din 1 iulie. Propunerile vor fi analizate de organizaţiile patronale.

Din informațiile neoficiale obținute de Făclia Cluj, la Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social premierul Nicolae Ciucă ar fi declarat că nu este de acord cu această variantă a Orodonanței incriminate de sindicate.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut