Sindicaliștii din Învățământ își schimbă strategia

După ce protestele cadrelor didactice nu au dus la o rezolvare a revendicărilor salariale, sindicaliștii din acest sector au ales să apeleze senatorii și președintele țării.

La mijlocul acestei săptămâni, a avut loc o întâlnire între federațiile sindicale reprezentative din Învățământ, privind revendicările referitoare la aplicarea Legii 153, care prevede majorări salariale în acest domeniu.

Deocamdată nu am primit nici un răspuns ferm în această privință, nimic concret, din păcate. Am făcut o scrisoare către președintele României să intervină pentru medierea acestei situații. De asemenea am trimis scrisori către senatorii din fiecare județ, inclusiv către cei din Cluj – Adrian Oros, Cristian Bordei, Vasile Dîncu și Laszlo Attila – pentru a susține modificări la ordonanța care va fi discutată în Parlament. Dacă nu se va întâmpla nimic, o să începem iartăși cu pichetări și alte acțiuni de protest”, spune Lucia Cojocaru (foto), președintele Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Cluj.

„Având în vedere perioada dificilă pe care o traversăm, ne adresăm Domniei Voastre şi vă solicităm respectuos ca, în baza art. 80 alin. (2) din Constituţia României, potrivit căruia „Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”, să interveniţi pentru a preîntâmpina o escaladare a conflictului din Educaţie. Excelenţă, considerăm că este imperativ să chemaţi la dialog preşedinţii partidelor politice care formează coaliţia de guvernare, precum şi pe Prim-ministrul României, pentru a găsi soluţiile corecte şi concrete pentru ca proiectul naţional „România Educată” – iniţiat şi susţinut de Domnia voastră – să poată fi implementat.”, se spune în scrisoare adresată președintelui Klaus Iohannis, de reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi ai Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”.

Sindicaliștii susțin că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea nr.153/2017 începând cu septembrie 2020, dar guvernele au prorogat acordarea tranșelor de majorări salariale, astfel încât cadrele didactice nu au mai beneficiat de majorări salariale din ianuarie 2020, când s-a acordat cea de-a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru 2022 şi cel din 2018. Reamintim că la sfârșitul anului trecut, sindicatele au recurs la proteste de stradă, iar la începutul acestui an au făcut o grevă de avertisment cu întreruperea activității timp de două ore.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut