Simulare județeană a examenului de Evaluare Națională, la decizia IȘJ Cluj

Un număr de 5.801 elevi din clasele a VIII-a din județul Cluj vor susține, în perioada 1-3 februarie, probele scrise din cadrul simulării examenului de Evaluarea Națională, organizate la decizia Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Din totalul celor 5.801 elevi, 4.305 sunt din mediul urban, iar 1.496 învață în unități de învățământ preuniversitar din mediul rural. În municipiul Cluj-Napoca, probele scrise în cadrul simulării județene a examenului de Evaluarea Națională vor fi susținute de 3.052 elevi.

Simularea județeană a examenului de Evaluare Națională începe miercuri, 1 februarie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Joi, 2 februarie, se va desfășura proba scrisă la Matematică, iar vineri, 3 februarie, va avea loc proba scrisă la Limba și literatura maternă. Evaluarea lucrărilor se realizează la nivelul unității de proveniență a elevilor, în perioada 1-6 februarie.

„În conformitate cu prevederile IȘJ Cluj, comunicate unităților de învățământ preuniversitar, privind organizarea și desfășurarea simulării județene a probelor scrise ale examenului de Evaluare Națională 2023, rezultatele obținute nu se contestă, nu vor fi publice și nu vor fi afișate. La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/ tutorelui, notele pot fi trecute în catalog. Nota fiecărei lucrări din cadrul simulării județene a examenului de Evaluare Națională 2023 se stabilește în conformitate cu prevederile art.10, alin. (1) și (2) din O.M.E. nr. 5241/2022, privind organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2022-2023” – precizează IȘJ Cluj.

Probele încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Elevii vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe școală. Timpul alocat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de clasă în care se vor susține probele sunt dotate cu sisteme de supraveghere video și audio. Pentru rezolvarea subiectelor, elevii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru – anunță IȘJ Cluj.

Conform aceleiași surse, rezultatele obținute de elevi la simularea județeană a Evaluării Naționale vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar în care acestea s-au desfășurat, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, „în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare”.

„Simularea examenului de Evaluarea Națională este foarte importantă pentru elevii claselor a VIII-a, având în vedere că în acest an școlar nu se susțin teze și nu avem  certitudinea că s-au desfășurat evaluări standardizate la nivelul tuturor unităților de învățământ. Am luat această decizie de a organiza simulări la nivelul județului, imediat după vacanța de iarnă, înaintea apariției calendarului simulărilor naționale organizate de minister și considerăm că simularea județeană constituie o  oportunitate pentru elevi de a se acomoda cu condițiile de desfășurare a examenului, cu structura subiectelor, cu completarea datelor pe foile tipizate de examen oferind, atât lor, cât și cadrelor didactice un feedback obiectiv asupra nivelului de cunoștințe și posibilitatea reglării demersului didactic pentru perioada următoare”, declară Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut