Simeze clujene: Orașul meu Cluj-Napoca

Nu cu mult timp în urmă am avut bucuria reîntâlnirii cu doamna Gabriela Câmpianu, om și artist vizual deschis și prietenos, altruist, talentat nu în ultimul rând. Artist care, cu fiecare personală, propune, tematic înainte de orice alte considerente, un nou tematic, de data aceasta Orașul Meu, lucrări ce pot fi văzute în spațiul Centrului de Cultură Urbană Turnul Pompierilor.

Orașul meu impune și prin tehnica folosită, cea a cuțitului, care face parte din familia tehnicilor impasto, bine stăpânită, de aici și structurile în relief, de aici și fiecare trasare precisă, datorată, cu siguranță, formei cuțitului folosit, direcției de apăsare, distribuției apăsărilor, măiestriei cu care Gabriela Câmpianu ne-a obișnuit, care încântă și place.

De data aceasta noul tematic îl reprezintă Orașul Meu, clădirile Clujului medieval și modern, o poveste istorică bine structurată, bine ”scrisă”, coerentă și cursivă, o ”carte” pe care nu o mai lași din mână. În același timp este și o declarație de dragoste, dar și o caldă invitație de a cunoaște orașul prin valori materiale și spirituale de o vechime apreciabilă. Gabriela Câmpianu devine astfel un excelent ghid, bine, foarte bine documentat. Alege ca punct de pornire Gara, una dintre primele gări din țară. O luăm pe strada Horia și ajungem la Biserica Ortodoxă ”Sf. Nicolae”, a treia biserică românească ridicată în Cluj-Napoca,  în ordine cronologică; este și prima biserică în stil bizantin, proiect realizat de arhitectul George Cristinel; iconostasul a fost realizat la Constantinopol și donat bisericii de către Regina Maria a României. Urmează Turnul Pompierilor, gazda expoziției, denumit inițial Turnul Lăcătușilor, apoi Turnul Săpunarilor, construit în 1574; în secolul al 19-lea a fost folosit de pompieri. Mergem mai departe și ajungem la Catedrala Ortodoxă cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, stil neobizantin, sfințită în 1933; este opera arhitecților Constantin Pomponiu și George Cristinel; pictori George Russu, Virgil Moraru, Anastase Demian, Catul Bogdan. O luăm pe Bulevardul Eroilor și ne oprim la Catedrala greco-catolică, stil baroc, ridicată între 1775 și 1779, de ordinul romano-catolic al Fraților Minori Conventuali; Episcopia de Cluj-Gherla reintră în posesia edificiului în 13 martie 1998. De aici ajungem la Catedrala Sf. Mihail, stil gotic, construită în două faze, 1316-1390, respectiv 1410-1487. Ne oprim la Casa Matia, unul dintre cele mai vechi monumente de arhitectură din Cluj, palat din epoca de tranziție de la gotic la renascentist. Pas cu pas ajungem la Casino (Parcul Central) construcție terminată în 1897, arhitectură inspirată de Palatul Sanssouci de la Potsdam/Germania; palat eclectic, stil la modă spre sfârșitul secolului 19. Punctul final al turului propus de doamna Gabriela Câmpianu, este Biserica Calvaria (Mănăștur), cu hramul ”Sf. Maria”, o clădire cu o istorie ce începe în 1222.

Florile nu lipsesc din nicio expoziție. Ele  nu fac altceva decât să ne reamintească de un Cluj dominat de spații verzi, dispărute sub dalele de piatră și pietrele de moară prost montate,  în care ușor reușești să te împiedici.

Luați fiecare lucrare în parte. Veți descoperi și remarca originalitatea coloristică, vie și puternică; construcții riguroase, în ton cu edificiile și locurile surprinse de artistă; tușe bine ordonate, un mod propriu de a ne orienta spre valorile umane și materiale prin linii, volume și culori, ordine bine stabilită, care impune și înnobilează atingând astfel spiritul.

Demostene Șofron

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut