Simeze clujene | Expoziție-medalion GIUSEPPE VASI la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca invită publicul la expoziția -medalion GIUSEPPE VASI (1710-1782), ˶Magnificenţe ale Romei antice şi moderne˝.

Evenimentul se dorește a fi un omagiu adus uneia dintre figurile emblematice ale gravurii europene ale secolului al XVIII-lea, pe numele său GIUSEPPE VASI, arhitect, desenator, gravor, pictor şi poet arcadian, fondator şi lider al „realismului vedutist”. A fost unul dintre cei mai prolifici exponenți ai artei calcografice italiene din epoca barocă. Renumitul istoric de artă, Henri Focillon, l-a numit „un poet autentic al Romei”.

S-a născut în orașul Corleone, situat în extremitatea vestică a insulei Sicilia, dar a trăit și lucrat la Roma, unde a avut un atelier de gravură ce a ajuns celebru. A intrat în contact cu o serie de pictori și arhitecți cunoscuți ai vremii, printre care și cardinalul Corsini, posesorul unei bogate  colecții de stampe.

Numele său rămâne, inevitabil, legat de un proiect publicistic remarcabil, desfășurat între anii 1747-1761, „Delle Magnificenze di Roma antica e moderna” (Despre Mărețiile Romei antice și moderne), care cuprinde un număr de zece volume cu o impresionantă arhivă textuală și vizuală a „mărețiilor” Romei secolului al XVIII-lea.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca expune acum, în premieră absolută, cele cinci gravuri ale lui Giuseppe Vasi aflate în patrimoniul instituției de artă clujene. Acestea sunt, în fapt, reprezentări ale patru dintre cele zece volume care compun opera de bază a lui GIUSEPPE VASI și anume volumele VI, VII, VIII şi IX, care au văzut lumina tiparului la Roma, în anii 1756, 1758 şi 1759, graţie implicării fraţilor Niccolò (1717-1795) şi Marco Pagliarini (1723-1791).

Curatorul expoziției este Alexandra SÂRBU. Asistent curator – Andrei Budescu.

Expoziţia poate fi vizitată până în data de 27 martie 2022, de miercuri până duminică, inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut