Simeze clujene | Expoziția de obiecte de artă și instalații „Summa”

Suma, spune inițiatorul expoziției, arhitectul Florin Marc, reprezintă un cumul de erori umane, de mecanisme magistrale ce caută necontenitul echilibru, oscilațiile provocate și suma alegerilor noastre.

Deschisă în weekendul trecut la The Cosmic House și semnată de Florin Adrian Marc și colaboratorii săi: Toma Bărbulescu, Adelina Laura Bulibașa și Ioan Septimiu Jugrestan, oferă vizitatorilor o expoziție mai rară nu doar prin componenta creativă, ci și prin dimensiunile mari ale acestor obiecte și instalații-obiect, pe care artistul și colaboratorii săi le-au conceput și prelucrat folosind mijloace de exprimare și redare plastică foarte variate: EPS, PUR, poliuree, apă, ovăz, grâu și rășini, completate de sunete și lumini.

Traseul expozițional a fost articulat în patru cadre ce propun un itinerar menit să provoace publicul să reflecteze la noțiunile de oscilație, alegeri, consecințe, echilibru și asumare. Alegerile noastre, spun autorii, sunt traduse în fapte, în acțiuni. Este necesar să interogăm natura și premisele acestor alegeri, să înțelegem traseul acțiunilor care decurg din acestea și, mai ales, să medităm asupra efectelor acțiunilor noastre, individuale și colective, care, însumate, au ca rezultat realul pe care-l trăim.

Instalația „Beyond” („Our Origin”) deschide traseul expozițional și redă la scară, un pui de balenă albastră, cel mai mare mamifer al biosferei și totodată una dintre cele mai bătrâne specii, a cărei apariție este datată în Pleistocen (1.5-1.25 milioane de ani). Obiectul central este suspendat deasupra unui bazin cu apă de culoare neagră pe suprafața căreia plutesc gunoaiele momentului: pet-uri, măști, mănuși chirurgicale etc. Cel de-al doilea cadru cu titlul „Anul II”, este semnat de Florin Adrian Marc, Toma Bărbulescu și Adelina Laura Bulibașa. Instalația are rolul de a ancora privitorul în traumaticul prezent, rezultat al acțiunilor și deciziilor colective, și de a-l face conștient de fragilitatea existenței sale. Lucrarea ”Fields of Love”, semnată Ioan-Septimiu Jugrestan și Florin Adrian Marc, are ca element central un ronde-bosse ecvestru redat în ecorșeu (un cal lipsit de piele-n.r.) care pășește într-un lan de spice. Cadrul transpune privitorul într-un spațiu idilic, căruia îi este contrapus elementul cabalin vulnerabil creându-se, astfel, un contrast semantic puternic. ”Beyond”/ ”the Pillars” închide traseul expozițional și provoacă privitorul să interogheze noțiunile de lumină, întuneric, oscilație, echilibru și să mediteze asupra creației ca paradigmă absolută.

Iubitorii acestui gen de artă au expoziția deschisă până în data de 17 aprilie, ea putând fi vizitată pe bază de programare în intervalul orelor 18.00-22.00.

Dumitru VATAU

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut