Simeze clujene | Arta – o fereastră prin care să redescoperim lumea

Începutul primăverii a venit și cu o premieră pentru Oana Cătănoiu, artist plastic autodidact, originar din Craiova, care a expus pentru prima dată în cadrul unui eveniment personal, în locația Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. Mi-am dorit să expun într-un precum Cluj-Napoca, să văd adevăratul impact al tablourilor asupra privitorilor, fără influența prieteniei și a imaginii despre cea care a pictat. M-a uimit și bucurat teribil felul în care clujenii au primit ceea ce le-am adus. Acum simt că o parte din mine locuiește aici, în Cluj Napoca, a mărturisit artista.

Începuturile se regăsesc în copilărie, însă abia de curând, după alte experiențe profesionale și odată cu rolul de mamă, Oana și-a dat seama că pictura nu este doar o pasiune, ci însuși drumul ei în viață. Artista s-a bucurat de o serie de recenzii pozitive asupra lucrărilor dar și de participări la diverse expoziții internaționale.

Expoziția Fereastră între noi cuprinde lucrări mai vechi și mai noi, conectate între ele prin sentimente, prin starea pe care o transmit. Am încercat să aduc, în casele celor care și le-au dorit, sentimente de copilărie eternă, iubire infinită și bunătate. Privitorii au spus, în general, că este cel puțin un tablou în care se regăsesc. Tabloul favorit al Oanei este cel care înfățișează doi tineri îndrăgostiti, în metrou, în spatele cărora se văd planetele.

Titlul ales pentru acest eveniment nu este unul întâmplător. El a fost gândit în contextul actual, al pandemiei, unde au fost puse adevărate ziduri între noi și, prin artă, cred eu că am reușit să le punem ferestre prin care să ne vedem și să vedem lumea întreagă, a adăugat Oana.

Artista a fost extrem de încântată de reacția publicului clujean și crede cu tărie că legăturile create aici se vor păstra peste timp si așteaptă să ne aducă, în curând, alte vise așternute pe pânză.

Vernisajul expoziției ( 1 martie 2022) a fost prefațat prin cuvântul de bun venit al directorului Casei de Cultură a Studenților Cluj-Napoca, Flavius Milășan, care a oferit și o scurtă prezentare a activității cultural-artistice a instituției, iar evenimentul a cuprins și două momente muzicale, în interpretarea tinerilor artiști folk Camelia Hodiș, Alina Mîzgan și Ervin Szabo. De asemenea, referentul cultural Victor Constantin Măruțoiu a realizat un tur ghidat al instituției pentru participanții la eveniment.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut