Sfințirea arhierească a impunătoarei Cruci de pe culmea localității Bucea

Sunt invitații provocatoare pe care reporterii nu le pot refuza, chiar dacă distanțele unde se desfășoară evenimentele scrutează două sute de km. Duminică, la orele după-amiezii, am ajuns pe brâul județelor Cluj și Bihor pentru a participa la o sărbătoare de Ziua Crucii desfășurată în jurul uneia din cele mai impunătoare cruci înălțată spre cer pe cea mai frumoasă culme a satului de o mare frumusețe rustică numit Bucea.

Prin strădania și osteneala preotului Mircea Dejeu și a multor oameni cu suflet mare, cu aproape un an în urmă a intrat în lucru proiectul părintelui de a ridica o cruce pe una din cele mai înalte cote geografice ale localității de unde Crișul repede trece în arealul montan al Bihorului.

Și cum tot ce a gândit și a început aici, la Ciucea, în cei 44 de ani de când slujește în această parohie, a fost și finalizat, iată că și această cruce străjuiește pe aceste înălțimi semețe din ziua de 7 aprilie 2024.

O zi de o frumusețe rară prin verdele crud al pășunilor alpine, al cireșilor înfloriți, dar și al căldurii generose a soarelui care a încălzit această construcție metalică înaltă de 13 metri, și alți trei metri înfipți în fundație și a cărei greutate este de trei tone.

A fost o duminică ce îmbogățește nu doar istoria localității Bucea, ci și traseele turistice pe drumul pietruit de administrația comunei Negreni, ce pare un segment din Transalpina prin curbele numeroase ce duc spre aceste piscuri acoperite de o vegetație luxuriantă, din care nu lipsesc căpițele de fân și unele căsuțe din lemn ale transhumanței.

A fost duminica în care sute de tineri și vârstnici au venit să vadă crucea, vizibilă chiar de la Piatra Craiului, dar și ziua în care Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul – vicar al Vadului, Feleacului și Clujului, a venit să sfințească Crucea – monument din acest capăt al județului, asistat de un sobor de clerici, de protopopul Huedinului, Dan Ionuț Lupuțan și starețul Mănăstirii Piatra Craiului, protosingelul Antonie Florea și preotul Mircea Dejeu, care a adresat cuvinte de bun venit tuturor ce au avut bucuria și disponibilitatea de a participa la această importantă sfințire a Crucii, între care au fost cadre universitare, sponsorii investiției, consilieri județeni și primarii comunelor: Negreni, Dorin Manea, Poeni, Gheorghe Boca, Ciucea, Florin Abrudan și primarul orașului Huedin, Mircea Moroșan.

Un salut nominal a fost adresat de părintele Dejeu preotului luteran, Lothar Schullerus, din Elveția, care, între numeroasele sale gesturi caritabile, a suportat și finanțarea noului clopot al bisericii noi din Bucea, care a fost turnat în Austria, acolo unde a fost realizat și clopotul Catedralei Mântuirea Neamului din capitala României.

Grupul coral bărbătesc Craii Măgurii au intonat Imnul Național, iar tinerii din Ansamblu Cununa Craiului au interpretat Imnul satului Bucea. Trebuie adăugat și faptul că această comunitate are și propriul drapel care flutură, alături de tricolor, pe cele două flancuri ale Crucii.

Slujba de sfințire săvârșită de Preasfințitul Episcop – vicar, Benedict Bistrițeanul a fost ascultată cu multă liniște și bucurie, între altele înaltul prelat a vorbit despre semnul crucii, ca izvor de viață, simbol al suferinței, poartă spre înviere și izbânzii. A vorbit de dimensiunea teologică a crucii care are multe chei, inclusiv dragostea dintre noi si dintre noi și Dumnezeu.

Apoi a vorbit de nivelul moral, ascetic, subliniind provocările vieții de zi cu zi, apoi a vorbit despre sacrificarea pentru ceilalți…sacrificând din cele ale noastre pentru alți semeni. Apoi a vorbit despre nivelul social, care vine de sus în jos, iar crucea de aici de sus, apropie viața noastră de Dumnezeu, crucea împiedică răul, este steagul nostru de luptă în războiul duhovnicesc. Crucea ne protejează când este nevoie…de aceea trebuie să rămânem oameni ai Crucii lui Hristos. Desigur, am amintit doar pasaje din cuvântul său de învățătură și însemnătatea Sfintei Cruci.

Apoi i-a felicitat pe toți ce au participat la realizarea acestei ctitorii pe acest loc minunat, felicitări personale, dar și din partea ÎPF Andrei, au fost adresate preotului Mircea Dejeu, căruia, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, pentru întreaga activitate administrativă și pastoral – misionară desfășurată în cei 44 de ani de slujire sacerdotală în Bucea, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i-a oferit preotului paroh Mircea Dejeu Ordinul ,, Episcop Nicolae Ivan’’ pentru clerici.

Tot în acest cadru, inginerul Marius Mircea Ilea, coordonatorul lucrării , a fost fost distins cu Ordinul ,,Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin’’, diplome de aleasă cinstire au fost înmânate mai multor persoane și societăți ce au contribuit la realizarea acestei cruci care are în față o placă comemorativă cu toți contributorii, iar pe soclul vestic înscrisul ,, Pe Cruce s-au unit Dumnezeu cu oamenirea’’ ( Păr. Nicolae Steinhard ).

Cu emoții în glas, dar și cu lacrimi în ochi, a luat cuvântul acest neobosit preot, Mircea Dejeu, care a mulțumit ÎPS Andrei și Preasfințitului Episcop – Vicar Benedict Bistrițeanul pentru sprijinul permanent oferit, protopopiatului Huedin, apoi administrației publice locale, locuitorilor din Bucea, apoi nominal mai multor colaboratori cu care a reușit să realizeze numeroase și importante lucrări de mare utilitate în satul unde și-a început activitatea la 1 iunie 1980 și o încheie la 1 iunie 2024.

Proiectele lui materializate în cele peste patru decenii de activitate au valoare istorică, iar câteva din acestea le și amintim. Biserica nouă a fost terminată prin strădania sa, iar bisericuța de lemn, monument istoric, cu hramul ,, Adormirea Maicii Domnului’’, construită în anul 1791, a fost reabilitată prin eforturile sale.

Casa de Cultură este un alt important obiectiv de care se bucură comunitatea de aici când au loc numeroasele spectacole artistice de la care nu lipsește Grupul vocal bărbătesc ,, Crai Măgurii’’, creat și administrat de părintele Dejeu, care are deja diplome și premii la manifestările desfășurate în țară și străinătate. Tot în corpul acestei clădiri funcționează o farmacie și spațiu pentru medicul de familie.

Muzeul satului este tot creația sa organizatorică, ca și monumentul eroilor din cele două conflagrații mondiale, obiective ce structurează perfect de bine centrul civic al acestui sat ale cărui valențe pot fi ușor găsite în energia consumată de acest preot de a cărui sănătate s-a preocupat chiar partenera lui de viață, asistent medical, dna Mariana, care i-a înțeles misia vieții asumată din maxima lui Albert Einstein : ,, Tot ce faci pentru tine, dispare o dată cu tine, Tot ce faci pentru alții rămâne pentru eternitate’’.

Și după Mircea Dejeu are ce rămâne, inclusiv o monografie de o mie de pagini scrisă împreună cu profesorul Cristian – Claudiu Filip, ce-și are pe copertă frumosul generic ,, Satul de la Poarta Veșniciei’’. Suntem convinși că pe aceste porți ale veșniciei, Mircea Dejeu va aduce și alte elemente ale frumosului în această vatră străbună de la confluența celor trei județe: Cluj, Bihor și Sălaj.

Dumitru VATAU

 

 

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut