Sfidare, aroganță și obrăznicie. Iluminat arhitectural cu roșu-alb-verde și cea mai mare cocardă din teritoriile fostului Regat al Ungariei, de 15 martie la Cluj-Napoca

Un scenariu de sfidare, aroganță, obrăznicie grandomanie și lipsă de respect față de români și statul român ce pare a fi inspirată din regia vizitei criminalului Horthy Miklos la Cluj în 15 septembrie 1040 va fi pus în aplicare în inima Ardealului cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, când se marchează debutul Revoluției Maghiare de la 1848-1849 al cărui program prevedea unirea Transilvaniei cu Ungaria. Practic avem de a face cu o acțiune menită să atragă din nou atenția asupra spiritului iredentist maghiar.

„Șterge-ți praful de pe cocarda și alătură-te nouă pe 15 martie în inima Clujului!”. Așa începe anunțul postat de UDMR cu privire le festivitățile organizate de 15 martie, precizându-se că în acest context la Cluj-Napoca va fi arborată cea mai mare cocardă în culorile Ungariei din Bazinul Carpatic. Adică din teritoriile fostului Regat maghiar.

Platformele de propagandă ale regimului Orban au anunțat că la Cluj-Napoca sărbătoarea naţională a maghiarilor din 15 martie va fi sărbătorită în mod inedit, cu iluminat roşu-alb-verde şi decoraţiuni stradale festive. Informația a fost preluată de la Antal Géza, preşedintele executiv al organizaţiei judeţene Cluj a UDMR.

El a precizat că Uniunea a solicitat pentru mai multe clădiri din centrul oraşului şi pentru podul peste Someş iluminat festiv roşu-alb-verde cu ocazia sărbătorii naţionale maghiare. Primăria Cluj-Napoca a aprobat cererea pentru Casa de Cultură a Studenţilor, deoarece celelalte clădiri nu dispun de dotarea tehnică necesară.

Din informațiile transmise de blogurile de limbă maghiară reiese că s-a solicitat iluminat festiv pentru clădirea Reduta (actualul Muzeu Etnografic), administrată de Consiliul Judeţean Cluj, și pentru Biblioteca Centrală Universitară.

Pe lângă iluminatul festiv, pentru prima dată în istoria post-comunistă a Clujului, bulevardul Eroilor din centrul oraşului va fi decorat şi el în roşu, alb şi verde. La numărul 1 al acestei artere, care dă în piaţa centrală a oraşului, s-a cazat în 1848 generalul Józef Bem, potrivit plăcii comemorative de pe clădire, la care de obicei se depun coroane de 15 martie.

Pe balconul acestei clădiri va fi amplasată o cocardă de dimensiuni mari, iar pe fiecare al doilea stâlp de pe stradă – pe care flutură de obicei steagurile României şi Uniunii Europene – va apărea inscripţia „15 martie – Ziua maghiarilor de pretutindeni”, într-o combinaţie de culori roşu, alb şi verde – a relatat Géza Antal pentru MTI. El a precizat că decoraţiunile festive vor fi menţinute timp de trei zile, în zilele de 14, 15 şi 16 martie, deşi UDMR a solicitat ca acestea să fie expuse pe parcursul întregii săptămâni.

În judeţul Cluj, vor avea loc aniversări cu ocazia sărbătorii naţionale în aproximativ 50 de localităţi, evenimentele fiind organizate în comun de UDMR, bisericile istorice maghiare, şcoli, ONG-uri şi instituţii culturale – a precizat preşedintele executiv al Uniunii, care a prezentat programul luni, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu viceprimarul Clujului, Emese Oláh, şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor culturale.

La Cluj-Napoca, defilarea tradiţională va porni şi în acest an din faţa Institutul Teologic Protestant şi va continua pe bulevardul Eroilor până în piaţa Unirii, unde va avea loc o slujbă ecumenică în Biserica Sfântul Mihail.

Festivitatea centrală va continua în piaţa Unirii, după discursuri va avea loc un program susţinut de 200 de tineri îmbrăcaţi în port popular şi de Corul de copii maghiar din Cluj-Napoca. Participanţii la festivităţi vor depune coroane şi la Hotelul Biasini, care l-a găzduit pe poetul Sándor Petőfi.

Programul festiv se va desfăşura la Casa de Cultură a Studenţilor, fiind organizat de Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca. Îşi vor da concursul taraful Tokos şi Teatrul de Dans Popular Bekecs, alături de invitaţii speciali Evelin Vajas şi Csaba Marosán.

De asemenea, vineri, va avea loc proiecția filmului „Petőfi în Transilvania – Ascultă vântul răcnet, lasă-mă să vorbesc…” Invitați: regizorul Ágnes Maksay, scenarist și scenarist Levente T. Szabó. Tot vineri vor fi anunțați câștigătorii concursului de desen „Țara mea”(care țară!?)

Evenimentul central va fi însoţit timp de o săptămână de programe activităţi culturale şi pentru tineret, printre care un quiz şi „casa de dans revoluţionară”, precum şi o comemorare organizată de elevii clujeni la casa natală a regelui Matia Corvin.

De 15 martie, în 2019, primarii din Sfântu Gheorghe și Odorheiu Secuiesc au fost amendați de Prefectură după ce au arborat steagul Ungariei pe mai multe locații din oraș,

Să vedem care va fi reacția Prefecturii Cluj.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut