Sfântul Iosif, Patronul Eparhiei de Cluj-Gherla, aniversat și invocat la Catedrala din Piața Cipariu

Sfântul Iosif, Patronul Bisericii Universale, Patron și al Eparhiei de Cluj-Gherla – pomenit în calendarul liturgic la 19 martie – va fi aniversat duminică, 20 martie 2022, de la ora 10:00, în cadrul Sfintei Liturghii arhierești, în capela „Sfântul Iosif” din Catedrala „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea” din Piața Cipariu, Cluj-Napoca.

Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, va invoca ocrotirea Sfântului Iosif asupra Eparhiei de Cluj-Gherla, a Bisericii și a teritoriului României (în vecinătatea căruia se ridică, în aceste zile, norii războiului). Uniți în rugăciune, toți cei prezenți la celebrare vor cere mijlocirea și protecția Sfântului Iosif și pentru Ucraina, în mod particular pentru refugiații care reușesc să se salveze și pentru care – în colaborare cu Comitetul Județean pentru Situații de Urgență al Județului Cluj – a fost înființat, în incinta Catedralei din Piața Cipariu, un Centru de colectare a ajutoarelor, coordonat și de preoții Parohiei „Sfântul Iosif”.

La încheierea celebrării, Preasfinția Sa Claudiu va binecuvânta și activitatea acestui Centru umanitar, prin care se manifestă, zi de zi, umanitatea, generozitatea și compasiunea oamenilor față de semenii lor.

De asemenea, Pr. Mircea Marțian, păstorul credincioșilor din cartierul „Andrei Mureșanu”, a programat, în Capela „Sf. Iosif”, și un moment de reamintire, prin proiecția aniversară: „Mulțumim, Sfinte Iosif”, cu imagini din cei 15 ani de intensă activitate liturgică și pastorală în capela „Sfântul Iosif”.

Vor participa la celebrarea solemnă toți preoții și credincioși ai Parohiei „Sfântul Iosif” din cartierul clujean „Andrei Mureșanu”, afiliată capelei, Sfânta Liturghie arhierească fiind punctul central al programului aniversar, organizat la nivel parohial pe parcursul a două zile, în 19 și 20 martie 2022, și care include (sâmbătă, 19 martie, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 9:00) și primirea de noi membri în Reuniunea Mariană.

Proiect al Episcopului Iuliu Hossu încă dinainte de 1948, și apoi, vis al generațiilor din catacombele Bisericii în perioada dictaturii comuniste, Catedrala greco-catolică din Piața Cipariu a prins viață odată cu sfințirea capelei „Sfântul Iosif”, prin sosirea și consolidarea aici a comunității parohiale din cartierul „Andrei Mureșanu”. Noul punct liturgic s-a deschis în anul 2007, între zidurile noii catedrale aflată încă în primele etape ale construcției, la umbra și sub ocrotirea Logodnicului Preasfintei Fecioare Maria, dar și cea a Martirilor și Mărturisitorilor Bisericii.

Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla are privilegiul de a-l avea pe Sfântul Iosif însoțitor discret și direct al pelerinajului prin timp încă din anul 1856, când cel dintâi Episcop al Gherlei, Preasfințitul Ioan Alexi, l-a ales patron al tinerei Eparhii de Gherla, înființată de către Papa Pius al IX-lea prin Bula Pontificală Ad Apostolicam Sedem, promulgată la 26 noiembrie 1853.

Mai târziu, la aniversarea a 150 de ani de la întemeierea Eparhiei, devenită, din 1930, de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Florentin, Episcop de Cluj-Gherla (2002-2021), prin Decretul nr. 515 / 16.03.2003, a stabilit ca data de 19 martie să fie sărbătoare de poruncă pentru Eparhia de Cluj-Gherla.

Din aceste binecuvântate motive, credincioșii Eparhiei de Cluj-Gherla, în mod special familiile și familiile parohiale, găsesc în Sfântul Iosif un puternic protector și mijlocitor – în mod particular în acest an, 2022, în care Preasfinția Sa Claudiu a ales, ca temă pastorală: „Familia Bisericii, o casă pentru toți”.

Modelul de sfințenie al Sfântului Iosif inspiră și invită la a-i imita virtuțile și iubirea, pentru ca, fiecare credincios, asemeni Sfântului logodnic al Preasfintei Fecioare Maria, să-și poată împlini rolul său în planul divin.

Comemorarea Sfântului Iosif, proclamat, în 1870, de către Papa Pius al IX-lea, Patron al Bisericii Universale, reprezintă, pentru credincioșii catolici din întreaga lume, ocazia de a-l venera cu recunoștință pe Sfântul protector al Sfintei Familii și al Familiei Bisericii, tatăl adoptiv al lui Isus. Sfântul Iosif este și tată ocrotitor pentru fiecare om, din momentul în care, de la înălțimea Crucii, Isus îi spune Maicii sale: „Iată fiul tău” și lui Ioan, ucenicului „pe care îl iubea”: „Iată mama ta” (cf Io 19,26 și Io 19,27).

La încheierea Scrisorii apostolice Patris corde, pe care a dedicat-o, în anul 2020, în timpul pandemiei, Sfântului Iosif, Sfântul Părinte Papa Francisc îndreaptă către Sfântul „cu inimă de tată” o frumoasă rugăciune, care rămâne și azi la fel de actuală pentru fiecare credincios: „Bucură-te, păzitor al Răscumpărătorului și soț al Fecioarei Maria. Ție Dumnezeu l-a încredințat pe Fiul său; în tine Maria și-a pus încrederea sa; cu tine Cristos a devenit om. O, sfinte Iosif, arată-te tată și pentru noi și condu-ne pe drumul vieții. Dobândește-ne har, milostivire și curaj și apără-ne de orice rău. Amin”.

V.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut