Sezon de vârf pe piaţa din Gherla

Ne găsim în perioada când toată lumea se aprovizionează cu legume şi fructe de sezon, și nu este altfel nici în municipiul Gherla, unde piaţa agroalimentară din vecinătatea Gării CFR oferă în fiecare dimineaţă mărfuri proaspete şi de bună calitate.

Dacă nu de mult doar în zilele de târg – adică lunea şi vinerea – a fost aglomeraţie mai mare în piață, în această perioadă a toamnei şi în celelalte zile vânzătorii sunt la datorie. La Gherla nici preţurile nu sunt exagerat de mari. Roşiie şi ardei se găsesc cu 4 lei kilogramul, iar prețul la vinete a scăzut tot la 4 lei, spre satisfacţia gospodinelor care în aceste zile pun pe iarnă zacuscă. Doar gogoşarii şi ardei capia sunt mai scumpi, dar nici aceștia nu depăşesc 6 lei kilogramul. Chiar dacă ne găsim aproape de jumătatea lunii septembrie, vânzătorii din Oltenia încă nu au plecat acasă, și oferă cei mai frumoşi gogoşari şi ardei capia, astfel că la ei se formează cele mai mari cozi, indiferent de perioada zilei. Aceste mărfuri se bucură de mare trecere, dar multe gospodine cumpără li fructe în cantităţi mari, în special prune şi caise pentru gemuri, dulceaţă şi compot. Sunt de asemenea căutate merele, perele şi prunele ale renumiţilor pomicultori din Cireşoaia (judeţul Bistriţa Năsăud), oaspeţi tradiţionali ai pieţii gherlene, alături de ca și harnicii legumicultori din Jucu de Mijloc.

După doi ani de pandemie, la Gherla se preconizează organizarea Zilei Recoltei, singurul impediment fiind lipsa unui administrator al pieţei agroalimentare, fosta şefă reuşind la un concurs pentru ocuparea unui post la Primărie. Însă, prin grija Primăriei, zilele trecute s-a asfaltat strada Cloşca, artera de circulaţie ce duce spre piaţă, și astfel s-au creat condiţii mai bune pentru accesul maşinilor spre spaţiul respectiv.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut