Serviciile medicale acordate în centrele de evaluare ambulatorie pentru persoanele infectate cu SARS-Cov-2 – decontate de casele de asigurări de sănătate

Bolnavii infectați cu virusul SARS-Cov-2 se vor putea prezenta în centrele de evaluare ambulatorie fără bilet de trimitere, pe baza confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau test NAAT/RT-PCR, pentru evaluarea stării de sănătate și pentru a primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi, indiferent de statutul de asigurat.

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au stabilit, joi, 13 ianuarie, modul de contractare și decontare a serviciilor medicale acordate în centrele de evaluare pentru pacienții cu COVID-19.

În ședința de Guvern a fost aprobat proiectul de Hotărâre pentru completarea Capitolului XIV din Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, tehnologiilor și dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021 – 2022. Potrivit declarației ministrului Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, actul normativ permite operaționalizarea centrelor de evaluare ambulatorie după ce se vor încheia rapid contractele cu casele de asigurări de sănătate. „E foarte important ca pacienții să meargă în aceste centre când nu sunt într-o situație critică. Vom scădea presiunea pe unitățile sanitare”, a declarat Alexandru Rafila.

Hotărârea de Guvern aduce prevederi noi și pentru pacienții non-COVID-19, anunță Ministerul Sănătății. Astfel, pentru asigurarea unui acces cât mai rapid al persoanelor asigurate la investigații medicale paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, s-a stabilit un termen de maxim 5 zile lucrătoare de la solicitare pentru realizarea investigației necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu boli oncologice, diabet, afecțiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, precum și a celor diagnosticați cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut