Serbarea câmpenească de pe muntele Dobrin

De mai mulți ani, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj în colaborare cu Primăria Măguri-Răcătău organizează una dintre cele mai frumoase sărbători câmpenești pe cel mai întins platou al Muntelui Dobrin, ale cărui metereze măsoară 1550 m.

Aici se cinstesc Sfinții Apostoli Petru și Pavel, sau Sâmpetru de vară, ce constituie și un reușit moment de comuniune religioasă și cultural – artistică a locuitorilor din Măguri-Răcătău, dar și dintr-o mare arie geografică a Munților Apuseni.

O zi de sărbătoare în care și norii s-au mișcat liniștiți fără a deranja pe cei aproape două mii de iubitori ai evenimentului repetabil de pe aceste înălțimi alpine, în care drumul șerpuiește printre viguroase păduri de brazi în care se află în…pârgă zmeura și afinele pe care localnicii știu să le valorifice în delicioasele dulcețuri și sucuri cu virtuți, inclusiv medicinale.

Platoul pastoral pare îngemănat cu cerul în ale sale extremități, iar Biserica din lemn și căsuțele din bârne îmbătrânite spre care se retrag seara văcuțele și caii care pasc în voie iarba cutată a muntelui Dobrin, dau măsura vieții de secole pe care o trăiesc moții de primăvara până toamna.

Marea lor sărbătoare a început cu oficierea Liturghiei și a continuat cu un substanțial program artistic pe scena montată și dotată cu toată recuzita necesară în vecinătatea instituției de cult, și a marelui cort alb în care s-a servit carne de porc rotisat la proțap, tocănițe din diferite rețete, dar și sarmale, toate pregătite în imense ceaune de către iscusiții bucătarii ai locurilor.

Primarul comunei, Alexandru Livescu a făcut oficialitățile de primire a mai multor oaspeți, între care am remarcat consilierii județeni: Horea Chirteș, Cristian Ciuta, Traian Abrudan, primarii: Viorel Ghic – Mărișel, Dorin Nap – Valea Ierii, Gheorghe Iancu – Căpușu Mare, Gelu Topan – Gilău și Poka Andrei – Sâncraiu, cărora lea mulțumit, ca întregii asistențe, mesagerilor cântecului și jocului popular, inclusiv coordonatorului activității cultural – artistice a comunei, Mariana Pleșa.

De asemenea, a fost prezentă dna Adriana Irimieș, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, care a transmis felicitări conducerii comunei Măguri – Răcătău pentru buna organizare a acestei ediții, participanților, numeroșilor artiști, dar și un pilduitor mesaj din partea președintelui Consiliului Județean, Alin Tișe.

Între luările de cuvânt am remarcat mesajul patriotic al dlui Horea Chertes, care a subliniat personalitatea eroului național, Avram Iancu, care a luptat pentru libertate națională, fiind o emblemă a jertfei românești pentru țară și neam, reușind să biruiască în revoluția din 1848 – 1849.

Spectacolul folcloric prezentat de Mihai Badiu, a debutat cu tinerii ansamblului artistic ,, Cununa Munților din Măguri – Răcătău și tulnicarul Tudor Chechedi, iar iubitorii de joc și cântec popular au putut aplauda evoluția tinerilor artiști Andreea Bogdan, Ioana Toader, Ioana Budaie, Florin Bota, Florina Roșan, Gheorghe Mariș Cioza și Giorgiana Topan.

Ansamblul folcloric ,,Nepoții Iancului’’ din Mărișel, coordonați de Gabriela – Elena David și Dan – Călin – Mihai Purcel, care promovează în repertoriul lor tradițiile și obiceiurile românești, au prezentat două momente artistice ,, Jocul Socăcițelor’’ și ,,Obicei de secerat’’.

Într-un surprinzător moment inedit, managerul CJPCPCT Cluj, Adriana Irimieș, a premiat tinerii: Tudor Chechedi, Mariana Pleșa, Iosif Bordea, Simion Drânda și pe Alexandru Livescu, pentru contribuția excepțională la promovarea cântecului, portului și meșteșugurilor tradiționale românești.

Apropo de meșteșuguri, doamna Adriana Irimieș nu a ezitat să aducă cuvenitele onoruri domnului Iosif Bordea, Tezaur Uman Viu al comunei Măguri- Răcătău și dlui Simion Drânda, care primește acest titlul din partea Ministerului Culturii chiar în această săptămână, situând județul Cluj pe locul doi pe țară cu aceste titluri de mare valoare.

Maratonul artistic a continuat cu interpreții folclorului românesc din zona Transilvană, dar și din Banat, Bihor, Bucovina și Maramureș. Au oferit publicului tot ce au mai frumos în repertoriul lor: Grigore Sâmboan, Maria Lobonț, Adrian Socaciu, Adrian Buză, Ionuț Candrea și Ionuț Petran, Florina Trif, Camelia Matiș, Maria Ana Giurgiu, instrumentiștii familiei Badiu, Daria Roșu, Andra Mariș, Maria Livia Hetea Danciu, formația Original Music, surorile Todea și din nou ansamblul ,, Nepoții Iancului’’.

Menționez faptul că în mare parte Orchestra profesionistă ,, Cununa Transilvană’’ dirijată de Ovidiu Barteș a asigurat suportul muzical al majorității interpreților, iar o bună parte din meșteșugarii clujeni au expus aici produse de artizanat, cum și sectorul de alimentație publică și jocurile pentru cei mici au fost la nivelul asteptărilor.

Când temperatura zilei a început să mai scadă la aceste înălțimi, a crescut temperatura scenei prin prezența cunoscutului și îndrăgitului solist Cornel Borza, apoi frații Dordoi, Oana Font, Cosmin Marta și Florica Tomoiaga, care au sfârșit această zi a Muntelui Dobrin, când soarele s-a retras spre obișnuita odihnă de la îngemănarea zilei cu noaptea.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut