Senatorul USR PLUS Cristian Bordei: România a ajuns cel mai mare exportator de prostituate din UE

Senatorul USR PLUS Cluj, Cristian Bordei (secretar al Comisiei pentru politică externă și membru al Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale), anunță că s-a alăturat Grupului de lucru multisectorial pentru monitorizarea implementării recomandărilor Convenției de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Acest grup de lucru reunește membri ai ambelor Camere ale Parlamentului, reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale și ai asociațiilor cu reprezentare locală și națională cu atribuții în domeniu, precum și reprezentanți ai ONG-urilor.

„Din păcate, acesta este un domeniu în care avem foarte mult de lucru. În societatea românească violența împotriva femeilor este încă un «obicei» destul de larg acceptat, iar mecanismele și infrastructura necesare combaterii eficiente a acesteia sunt încă într-o fază incipientă. Dacă adăugăm și faptul că România a ajuns cel mai mare exportator de prostituate din UE, multe dintre acestea fiind minore și determinate să se prostitueze prin constrângere, sau că România are aproape un sfert din totalul mamelor minore din UE, tabloul general al situației femeilor și fetelor românce este destul de sumbru și necesită acțiune urgență și eficientă” – declară senatorul Cristian Bordei.

Convenția de la Istanbul sau Convenția Internațională pentru Combaterea Violenței împotriva Femeii și a Violenței Domestice stabilește că tolerarea și nepedepsirea unor acte de violență împotriva femeilor, precum violul, violența domestică, hărțuirea sexuală, căsătoriile forțate sau sterilizarea forțată, constituie încălcări ale drepturilor omului și forme de discriminare pe criteriul de gen. Convenția a fost adoptată de Consiliul Europei în 2011, România a semnat-o în iunie 2014 și a ratificat-o în 2016.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut