Senatorul Adrian Oros semnalează riscul la care sunt expuși producătorii români din agricultură

Fostul ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, senatorul Adrian Oros atrage atenția că producătorii români din agricultură vor fi umiliți printr-un preț dictat dacă nu vor putea depozita și procesa și dacă nu se va consolida repede ferma medie și de familie.

Președintele Filialei Cluj a Partidului Forța Dreptei(PFD) susține că 80 la sută dintre fermele mari din România nu sunt cu capital românesc și cum acestea au acces la fonduri europene își vor dezvolta capacitățile de depozitare și procesare și vor pune presiune pe producători, oferindu-le un preț foarte mic.

Îmi amintesc că în martie i-am atras atenția domnului ministru Chesnoiu care declara că în România nu există nicio criză alimentară pentru că producem de trei ori mai mult decât consumăm. Sigur că producem de trei ori mai mult decât consumăm anumite produse și de regulă materie primă pe care o exportăm. Am spus că ar trebui monitorizate exporturile de produse agroalimentare prin urmărirea certificatelor fitosanitare. Asta am încercat să facem în 2020 și am fost nevoiți să blocăm exporturile. Am adus la masa negocierilor  traderii și să ajungem la un consens de a rămâne în țară suficiente produs de bază la prețul de atunci până la noua recoltă. Acum am văzut altceva. Au venit 370 de observații la Programul Național Strategic. De ce? Programul Național Strategic trebuie să se plieze pe nevoile României. Prin acest program am prioritizat ferma de familie care este celula în agricultura europeană și depozitarea și procesarea. Chiar dacă în anumiți ani avem producții foarte mari, avem un deficit al balanței comerciale pe agricultură pentru că exportăm subvenții și materie primă și importăm produse procesate .

Acum s-a schimbat schema de sprijin de la fermele mici spre fermele mari. Din nefericire, 80 la sută dintre fermele mari nu sunt cu capital românesc. Dacă nu se consolidează repede ferma medie și de familie iar producătorul nu are puterea de a depozita și procesa, în continuare cei care au acces la fonduri europene își vor dezvolta capacitățile de depozitare și procesare și vor pune presiune pe producători, oferindu-le un preț foarte mic”, a spus fostul minsitrul al Agriculturii. Adrian Oros a semnalat că în Programul Național Strategic, proiectele care erau de maximum 1,5 milioane și erau pentru cooperative au fost ridicate la 15 milioane.

Nu vor accesa decât câteva multinaționale, vor luat toți banii, își vor face capacități de procesare și depozitare iar producătorii vor fi umiliți printr-un preț dictat”, a avertizat senatorul PFD de Cluj, Adrian Oros.

Fostul ministru a mai arătat că platformă de baze de date dedicată centralizării stocurilor de produse agroalimentare deținute de producători, depozitari, procesatori și comercianți ce a fost anunțată recent de Ministerul Agriculturii este „o glumă proastă

S-a anunțat o platformă online prin care să se știe care sunt rezervele de hrană. În primul rând trebuie spus că dintotdeauna fermierii și procesatorii raportează către toate instituțiile. Problema acestor baze de date este că ele trebuie securizate, să nu aibă oricine acces la ele și trebuie interconectate. Acolo trebuie să aibă acces doar anumite persoane și să se știe cine a vizualizat și când. Platforma scoasă în scop propagandistic zilele trecute este o glumă proastă”, a menționat Adrian Oros.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut