„Semne de primăvară”

Preocupat să-i apropie pe tineri de tradițiile populare și să le trezească interesul și dragostea față de patrimoniul cultural românesc, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT) derulează, la Dej, proiectul educațional „Semne de primăvară – sărbători, obiceiuri și simboluri, la trecerea dintre anotimpuri”.

Săptămâna viitoare, luni, 28 februarie, de la ora 13:30, la Muzeul Municipal Dej va fi lansat volumul „Cultura tradițională din județul Cluj – Valea Someșului Mic”, apărut la Editura „Tradiții Clujene”. Acesta cuprinde materialele de cercetare multidisciplinară a culturii tradiționale din județul Cluj, realizate în Tabăra de vară pe Valea Someșului Mic, în localitățile Mica, Nireș, Sânmărghita, Valea Luncii, Cășeiu, Rugășești, Gârboul Dejului, Chiuiești, Strâmbu, Orman și Dej. De la ora 14:30 vor urma o serie de activități cu elevii de la Palatul Copiilor Cluj, Structura Dej. Va fi vernisată o expoziție de fotografie, sub îndrumarea prof. Delia Mureșan, coordonator Clubul Copiilor Dej, dar și o expoziție de mărțișoare realizate de elevii dejeni, îndrumați de prof. Daniela Katona. Tinerii vor citi eseuri despre obiceiuri și tradiții de primăvară, dar se vor bucura și de cântece tradiționale, interpretate de un grup de elevi, coordonați de prof. Ioana Breda Morar. La final vor fi vizionate mai multe filme documentare despre tradiții și obiceiuri din județul Cluj, realizate în ultima perioadă de CJCPCT Cluj, în campaniile de cercetare și revigorare a culturii tradiționale din județ.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj derulează, în prezent, numeroase proiecte prin care sunt promovate editorialele instituției, filmele documentare, fotografia etnografică și folclorul tradițional.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut