Semnalul tras de eurodeputatul Daniel Buda în plenul Parlamentului European

Eurodeputatul liberal Daniel Buda a atras atenția într-o intervenție susținută în plenul Parlamentului European de la Strasbourg că fermierii europene au nevoie de surse financiare alternative din afara Politicii Agricole Comune.

Europarlamentarul român spune că una dintre problemele cu care s-au confruntat fermierii în special cei din Est care au subvenții mai mici a contata în accesul la fertilizanți, problemă, care spune Daniel Buda a apărut încă dinainte de război. „Dependența de gazul rusesc dar și de îngrășămintele chimice din Rusia și Belarus, generează în prezent dificultăți in ceea ce privește securitatea alimentară. Am pus accentul pe acest aspect în intervenția mea din cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg. Se estimează că cel puțin între 30-50% din recoltele culturilor la nivel global sunt atribuite aplicării îngrășămintelor, iar potrivit studiilor de specialitate nu putem hrăni în prezent populația lumii fără fertilizanți. Astăzi, în statele din proximitatea războiului cu Ucraina – România, Bulgaria, Polonia,Ungaria sau Republica Moldova – producțiile agricole sunt vândute la prețuri mult sub cele de cost, iar lipsa îngrășămintelor îi duce în pragul falimentului. Avem astfel nevoie de soluții urgente: fermierii trebuie să aibă acces la energie electrică, gaze naturale, îngrășăminte la prețuri accesibile, dar și de adoptarea rapidă a legislației în materie de noi tehnici de ameliorare a plantelor pentru a crește randamentul culturilor”, a transmis Daniel Buda. El a semnalat că reprezentanții Comisiei Europene trebuie să conștientizeze că fermierii au nevoie acum de resurse financiare care să le fie puse la dispoziție pentru a face față acestei situații de criză.

„Poate oare să înțeleagă Comisia Europeană că fermierii au nevoie de bani, nu doar din rezerva de criză a PAC ci au nevoie de surse financiare alternative din afara PAC?!”, a semnalat Daniel Buda.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut