Semnal de alarmă tras de eurodeputatul Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda avertizează că dacă autorităţile naţionale din România nu vor lua măsuri pentru reînnoirea generaţiilor de fermieri, sectorul agricol se va stinge odată cu fermierii săi.
’’Reînnoirea generaţiilor ar trebui să devină o prioritate pentru politica agricolă comună post 2020, în condiţiile în care fermierii vârstnici, de peste 65 de ani, deţin cea mai mare pondere din totalul populaţiei ocupate în agricultură la nivelul statelor membre, respectiv 31 %, în timp ce tinerii sub 35 de ani ocupă doar 6 %. În România, sunt peste 4 000 de fermieri care depun anual cereri unice la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi care au vârsta cuprinsă între 91 de ani şi 100 de ani. Aceşti fermieri figurează ca fiind activi, exploatează suprafeţe agricole şi, drept urmare, solicită subvenţii la APIA. Din cele 866 000 de cereri depuse în această campanie la APIA, mai mult de jumătate au fost depuse de fermierii cu vârsta de peste 60
de ani. De asemenea, sub vârsta de 20 de ani avem 1 000 de fermieri, iar 35 000 de fermieri sunt cu vârsta de până la 30 de ani. Fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat semnificativ în ultimii ani, fiind afectate puternic domenii importante precum agricultura”, a arătat eurodeputatul. Daniel Buda a precizat că a solicitat Comisiei Europene să îi comunice care sunt instrumentele puse la dispoziţie de instituţie în vederea încurajării populaţiei tinere să activeze în agricultură şi, de asemenea, în ce măsură conceptul de reînnoire a generaţiilor va fi integrat în PAC post 2020.
C. PURIŞ

Articole din aceeasi categorie