Secretarul general adjunct al Guvernului și conducerea IICCMER au vizitat fostul penitenciar de la Râmnicu Sărat

Secretarul general adjunct al Guvernului, fostul prefect de Cluj Mircea Abrudean, a vizitat, împreună cu reprezentanții IICCMER, fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, în vederea demarării urgente a procesului de reabilitare a acestui monument istoric.

„Cu această ocazie a avut loc și o întâlnire cu reprezentanții Primăriei din localitate, în cadrul căreia s-au discutat obiectivele IICCMER pentru anul în curs în privința fostului penitenciar – intervenție de urgență la acoperișul central, demolarea construcțiilor parazitare din incinta închisorii, realizarea unui sistem de monitorizare video etc., precum și obiectivele pe termen lung – obținerea finanțării în vederea reabilitării penitenciarului și transformarea acestuia în muzeu” – informează IICCMR.

Închisoarea de la Râmnicu Sărat este atestată documentar din octombrie 1901. De la înființare până în 1938, ea a găzduit deținuți de drept comun cu pedepse de până la doi ani. Primii deținuți politici au fost semnalați în timpul dictaturii regelui Carol al II-lea. După instalarea regimului comunist, aici au fost închiși o serie de membri marcanți ai partidelor politice (Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu ș.a.), precum şi alți „indezirabili”. Penitenciarul a fost închis oficial în aprilie 1963, iar supraviețuitorii au fost trimiși în alte închisori sau în domiciliu obligatoriu, sub atenta supraveghere a Securității. Închisoarea a fost folosită ulterior ca depozit.

Fosta închisoare din Râmnicu Sărat se află în lista monumentelor istorice, categoria A. Printr-o Hotărâre de Guvern, din 2007, a fost trecută din administrarea Ministerului Culturii și Patrimoniului Național în administrarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, cu scopul organizării unui Memorial al victimelor comunismului.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut