Secretarul Apărării al SUA îi promite lui Dîncu că articolul 5 al NATO va rămâne primordial

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut o nouă convorbire prin telefon cu secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin, prilej cu care oficialul american a accentuat că articolul 5 al NATO, care prevede că un atac armat împotriva unuia dintre aliaţi va fi considerat un atac împotriva tuturor, „este şi va rămâne primordial”, informează, sâmbătă, MApN.

„Discuţiile dintre cei doi înalţi demnitari au avut loc în contextul amplului proces de consultare pe care SUA îl derulează cu România, ca partener strategic important în regiune, precum şi cu alţi aliaţi din cadrul NATO. Temele principale ale convorbirii au vizat ultimele evoluţii complexe ale situaţiei de securitate de la graniţele Ucrainei, respectiv consolidarea prezenţei SUA pe flancul estic al NATO” precizează sursa citată.

Ministrul Dîncu a transmis că România urmăreşte cu îngrijorare evoluţia stării de securitate din regiune şi „este pregătită să adopte, alături de aliaţi, cele mai potrivite măsuri defensive”, în funcţie de situaţia concretă.

„Secretarul apărării al SUA a subliniat angajamentul ferm şi solidaritatea ţării sale faţă de aliaţii europeni, accentuând faptul că Articolul 5 al NATO este şi va rămâne primordial. În acest context, ministrul român a transmis aprecierea faţă de angajamentul SUA pentru securitatea euro-atlantică, respectiv întărirea posturii de apărare şi descurajare la Marea Neagră, prin dislocarea Batalionului Stryker, respectiv a unor capabilităţi aeriene importante ale SUA în bazele din România. De asemenea, a subliniat importanţa unei abordări coerente, unitare şi rapide în ceea ce priveşte luarea deciziilor la nivel aliat, în perspectiva reuniunii ministeriale NATO planificată pentru 16 – 17 februarie la Bruxelles”, se arată în comunicatul transmis de MApN.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut