Seară culturală în Clubul armenilor din Gherla

După lunga perioadă de restricții datorită Covid-19, comunitatea armenească din municipiul Gherla și-a reluat activitățile culturale.

Un prim eveniment a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, când clubul de pe strada Ștefan cel Mare a găzduit un adevărat spectacol de dansuri armenești, susținut de Ansamblul „Hayakaghak”, condus de Esztegar Erika, sufletul artei și culturii armenești în orașul de pe Someș, unde trăiește o comunitate deosebit de activă. Este vorba de o familie mare, ca urmare și dansurile prezentate sunt expresia sentimentelor, iubirii și poeziei. Asta am simțit cu toții, cei care am umplut până la refuz sala mare al clubului, tradiționalul spațiu al întâlnirilor de suflet.

În cadrul serii culturale, Ansamblul „Hayakaghak”, format din 16 membri, a susținut un program bogat și variat, fiecare dans având semnificația lui, fiecare dansator în parte având costumul sau culorile și ornamentele sale. Astfel, tinerii, între vârsta de 9-16 ani, i-au delectat pe spectatorii cu dansurile: „Sardarapat”, „Im anune Hayastan E”, „Hzor Hayastan”, „Tsaghkadzori” și „Vartavar”, în repertoriu mai figurând câteva jocuri tradiționale armenești.

Pe lângă dansuri, a fost prezentat publicului și un film despre vechiul Armenopolis, proiecție primită cu multă căldură de membrii comunității armenești, în frunte cu președintele sucursalei UAR Transilvania Nord, Esztegár Ioan, prezent și el la această manifestare culturală de excepție.

După ridicarea stării de alertă, comunitatea armenească din Gherla va mai organiza astfel de seri culturale, din proiectele de viitor nelipsind expozițiile și lansările de carte. Totodată, se pune un mare accent pe promovarea de noi membri în Ansamblul „Hayakaghak”, formație cunoscută și apreciată în toată țara prin evoluțiile de mare succes la diferite festivaluri și concursuri naționale.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut