Se vând animale fără a se ști dacă sunt sau nu bolnave

Colegiul Medicilor Veterinari din România (CMVR) avertizează că în 339 de comune din ţară nu au fost efectuate acţiunile de identificare a animalelor, întrucât Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) nu a atribuit contractele către medicii veterinari de liberă practică, iar animalele sunt comercializate fără documente şi fără să se cunoască dacă sunt sau nu bolnave.

„Judeţe precum Alba, Vâlcea, Olt, Argeş, Ialomiţa au teritorii imense neacoperite, iar judeţul Alba nu are contracte încheiate de peste 18 luni. Prin urmare animalele care trebuiau să fie supuse acţiunilor de depistare a bolilor sunt comercializate fără documente şi fără să se cunoască dacă sunt sau nu bolnave. Animalele nu pot fi identificate şi ca atare ele se vând fără să se cunoască trasabilitatea lor”, susţin reprezentanţii CMVR.
De asemenea, ei afirmă că, la această dată, ANSVSA nu a realizat plăţile aferente lunilor ianuarie-martie 2021 către medicii veterinari de liberă practică organizaţi în condiţiile legii care deţin contracte de concesiune / prestări servicii pentru realizarea acţiunilor sanitar-veterinare prevăzute în programul aprobat prin HG 1156/2013, care vizează aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om. În plus, nu au fost realizate plăţile aferente lunilor ianuarie-martie 2021, conform Legii 236/2019. „Ca urmare a neachitării plăţilor restante medicii veterinari din mediul rural sunt în pragul disperării, al falimentului, întrucât au de plătit impozite şi taxe lunare către stat, au de plătit salarii, chirii, utilităţi, credite la bănci”, se menţionează în comunicatul CMVR.
Colegiul a solicitat premierului să analizeze „cele două situaţii foarte grave şi să dispună măsurile necesare pentru corectarea lor în regim de urgenţă”, având în vedere că sănătatea publică, comerţul şi exportul de animale vii şi produsele obţinute de la acestea sunt în pericol.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut