Se mută grădinile zoologice din Ucraina în România?

O nouă derogare privind introducerea în Romania și a altor specii de animale din Ucraina, altele decât animalele de companie a fost adoptată de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Autoritatea a anunțat că acordă o derogare temporară pentru introducerea de animale, altele decât cele de companie, care nu îndeplinesc în totalitate condițiile de acces în Uniunea Europeană, cu condiția gestionării riscurilor privind sănătatea animală și ţinând cont de condiţiile locale. Decizia a fost luată după ce Comisiei Europene i s-a solicitat flexibilizarea condițiilor de acces și pentru alte specii de animale.

ANSVSA afirmă că introducerea acestor animale în România se va face doar prin două posturi de control la frontieră, care sunt aprobate pentru controlul animalelor vii. Animalele vor fi cazate în adăposturi adecvate speciei, vor fi adăpate şi îngrijite, iar dacă vor trebui transferate, transportul se va face cu mijloace adecvate animalelor.

Din comunicarea ANSVSA reiese că în țară pot sosi cai de sport (microcipați și cu pașaport), animale de circ, respectiv de la grădinile zoologice. Autoritatea colaborează în acest sens cu ONG- urile pentru protecția animalelor, proprietari de centre de echitație sau de ferme, hipodromul din Ploiești, respectiv cu Federația Grădinilor Zoologice și Acvariilor din România.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut