Se cere demiterea ministrului Finanțelor – cum se poziționează politicienii clujeni

După ce recent a cerut demiterea sau deimisia ministrului Energiei, USR îl are acum „în vizor” pe ministrul Finanțelor.

USR solicită demiterea ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, pe care îl consideră „principalul vinovat pentru dobânzile uriaşe pe care le plăteşte România”.
„Pentru că nu a ţinut în frâu cheltuielile statului, pentru că nu a promovat măsuri care să ajute economia şi pentru lipsa de credibilitate în faţa partenerilor externi, principalele cauze ale dobânzilor uriaşe pe care România trebuie să le plătească, USR solicită demiterea de urgenţă a ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, argumentează reprezentanții Uniunii.

„USR a solicitat ieri (n. red – marți) demiterea ministrului Adrian Câciu, principalul vinovat pentru dobânzile uriașe pe care le plătește România. Țara noastră se împrumută cel mai scump, are cel mai mare deficit bugetar și cel mai mare deficit de cont curent dintre toate statele UE.

Rata dobânzii pe termen lung (împrumuturi pe zece ani) pentru România este de 6,83%, un nivel mai mare decât în cazul unor state puternic criticate în blocul comunitar pentru politicile economice și sociale, precum Ungaria și Polonia. Grecia, stat care a trecut printr-o gravă criză economică și de credibilitate, plătește o dobândă pe termen lung de doar 2,92%, în timp ce Bulgaria se împrumută cu doar 1,9%. În ceea ce privește inițierea unei moțiuni simple, urmează să luăm o decizie atât în grupul parlamentar, cât și în cadrul partidului”, arată deputatul USR de Cluj, Oana Murariu.

Colegii de opoziție ai USR, reprezentanții AUR precizează aă ar susține o moțiune simplă împotriva ministrului Finanțelor, dacă USR ar avea o inițiatovă în acest sens. „Suntem de acord cu USR că ministrul Finanțelor este vinovat pentru dobânzile uriașe pe care le plătește România, dar nu numai el a împrumutat România, nu este nicio deosebire între el și predecesorii săi de la PNL. Sunt cele mai mari dobânzi din Europa. Dacă USR va depune o moțiune simplă, sigur că o vom susține”, a declarat deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

Deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, atrage atenția, pe de altă parte, că înainte de a cere o demisie a unui ministru, se pot cere explicații în comisiile de specialitate din Legislativ.

“Parlamentarii au dreptul de a cere explicații miniștrilor și să-i invite lî comisiile de specialitate din Parlament. Nu am auzit ca doamna senator (n.red Anca Dragu, senator USR) să fi cerut audierea ministrului de Finanțe în Comisia de buget finanțe. Comunicatele de presă scrise de dragul de a fi scrise nu au nicio finalitate”, a declarat deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin.

În opinia reprezentanților PSD, demersul USR reprezintă o nouă tentativă de a provoca dezbateri pe teme false care să distragă atenția opiniei publice de la ceea ce este cu adevărat esențial.

„Mai firesc și corect ar fi dacă  USR ar face o retrospectivă clară asupra perioadei în care  s-au aflat la guvernare, pentru a răspunde la toate întrebările pe care cetățenii le au în legătură cu gestionarea portofoliilor detinute în timpul guvernării lor.

În acest moment, Guvernul României, prin ministrul Finanțelor, este nevoit să se împrumute pentru a acoperi inclusiv consecințele risipei incredibile de bani publici  din fosta guvernare PNL-USR.

Bineînțeles, din punct de vedere politic, toate partidele politice au dreptul de a a avea opinii,de a solicita o anumită răspundere, însă, de această dată consider că aceste acuzațiile fac parte doar dintr-un sir lung de acțiuni haotice pe care USR le desfășoară, a afirmat liderul PSD Cluj”, Alexandru Cordoș.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut