Se caută „părinți adoptivi” pentru 22 senzori de monitorizare a calității aerului, din Cluj-Napoca

În urma campaniei de strângere de fonduri, realizată la sfârșitul anului 2020, au fost achiziționați  22 de senzori de monitorizare a calității aerului PurpleAir PA-II, care vor fi montați „în puncte relevante din Cluj-Napoca, alese de experți ai Centrului de Mediu și Sănătate”. Senzorii vor monitoriza poluarea cu particulele în suspensie PM2.5 și PM10, ce au efecte nocive majore asupra sănătății.

Datele cu privire la calitatea aerului vor putea fi accesate pe internet, de clujeni, începând cu jumătatea lunii aprilie și, de asemenea, vor putea fi descărcate în format open data – au anunțat, luni, inițiatorii proiectului.

„Planul inițial prevedea instalarea a 16, din cei 22 de senzori, în stațiile InfoTrafic, folosind conexiunile de internet și alimentarea cu energie electrică din branșamentul stațiilor CTP. Am solicitat Primăriei Cluj-Napoca acordul pentru instalarea senzorilor, însă nu am primit un răspuns pozitiv. La solicitarea noastră legată de instalarea senzorilor în stațiile InfoTrafic, Primăria Cluj-Napoca ne-a mulțumit pentru idee și ne-a amintit că există un plan integrat de măsurare a calității aerului, dar nu a oferit un răspuns solicitării noastre de a amplasa senzorii în stațiile InfoTrafic. Dorim să scoatem în evidență faptul că, după montarea senzorilor, datele cu privire la poluare vor putea fi folosite inclusiv de Primăria Cluj-Napoca în luarea deciziilor legate de managementul traficului și îmbunătățirea calității aerului” – spun inițiatorii campaniei CE AER RESPIR la Cluj.

Aceștia lansează un apel către comunitatea clujeană pentru găzduirea celor 22 de senzori, prin înregistrarea în secțiunea Adoptă un senzor, din pagina web a proiectului, https://ceaerrespir.ro/

Inițiativa CE AER RESPIR la Cluj este lansată de Observatorul Român de Sănătate, Clujul Sustenabil, Romanian United Fund, Fundația Comunitară Cluj, Caravana cu Medici și Declic, cu sprijinul Talo Media și Komiti. Platforma Aerlive.ro care va găzdui rețeaua de senzori este un proiect inițiat de Ecopolis și Fundația ETA2U.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut