Scumpire masivă a creditelor pentru locuinte

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la sfârșitul acestei săptămâni până la nivelul 7% pe an, de la 6,90% pe an.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 6,79% pe an, de la 6,76% pe an pe an în ziua precedentă. Conform informaţiilor prezentate de Banca Naţională a României, un nivel spropiat, de 6,80% pe an, a fost înregistrat doar în 31 august 2010. La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an. Și ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, s-a majorat la 7,17% pe an, de la 6,07%, cât era joi.
Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul anterior, a ajuns la de 2,65% pe an, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de de 1,86%.

Reamintim că, în formularul de cerere de pe site-ul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) www.csalb.ro a fost adăugată opțiunea de înlocuire a indicelui ROBOR cu IRCC pentru cei care completează online o solicitare de negociere cu banca. Trecerea la IRCC nu este o obligație legală a băncilor. Acest lucru se poate face doar cu acordul părților, încheiat printr-un act adițional, valabil pentru toate tipurile de credite, inclusiv cele de tipul Prima Casă. 

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut