Scumpire galopantă a creditelor pentru locuințe

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la sfârșitul acestei săptămâni până la nivelul de 5,95% pe an, de la 5,65% pe an vinerea treccută.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 5,71% pe an, de la 5,62% pe an în ziua precedentă. Conform informaţiilor prezentate de Banca Naţională a României (BNR), un nivel similar a fost înregistrat doar în 4 martie 2013. La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an. Și ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, s-a majorat la 6,11% pe an, de la 6,05% pe an, cât era joi.
Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, a ajuns la 1,86% pe an, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

Reamintim că, în formularul de cerere de pe site-ul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) www.csalb.ro a fost adăugată opțiunea de înlocuire a indicelui ROBOR cu IRCC pentru cei care completează online o solicitare de negociere cu banca. Trecerea la IRCC nu este o obligație legală a băncilor. Acest lucru se poate face doar cu acordul părților, încheiat printr-un act adițional, valabil pentru toate tipurile de credite, inclusiv cele de tipul Prima Casă. CSALB apreciază că și nivelul IRCC va crește în următoarele trimestre, astfel că IRCC ar putea fi mai mare decât ROBOR pe viitor, în special atunci când inflația va scădea, iar IRCC se va aplica cu o întârziere de două trimestre.

CSALB intermediază gratuit, în mai puțin de trei luni, negocierea dintre consumatori și bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare. Ctățenii aflați în litigiu cu o bancă din orice județ al țării pot trimite cereri către CSALB completând un formular online direct pe site-ul www.csalb.ro. Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere/negociere este desemnat un conciliator. CSALB colaborează cu 19 conciliatori, dintre cei mai buni specialiști în Drept, cu expertiză în domeniul financiar-bancar. Totul se rezolvă amiabil, iar înțelegerea părților are puterea unei hotărâri în instanță.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut
ziarulfaclia.ro
Prezentare generală a confidențialității

Acest sit folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.