Scumpire masivă a creditelor pentru locuințe

Indicele ROBOR la 6 luni, folosit la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la sfârșitul acestei săptămâni până la nivelul de 6,11% pe an, de la 5,95% pe an vinerea treccută.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 5,95% pe an, de la 5,93% pe an în ziua precedentă. Conform informaţiilor prezentate de Banca Naţională a României (BNR), un nivel similar a fost înregistrat doar în 11 februarie 2013. La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an. Și ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, s-a majorat la 6,30% pe an, de la 6,29% pe an, cât era joi.
Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, a ajuns la 1,86% pe an, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

Reamintim că, în formularul de cerere de pe site-ul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar – CSALB (www.csalb.ro) a fost adăugată opțiunea de înlocuire a indicelui ROBOR cu IRCC pentru cei care completează online o solicitare de negociere cu banca.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut