Sculpturi din piatră plămădite din universul științelor vieții vor fi expuse în campusul USAMV

Opt lucrări din piatră de Viștea, cu tematică din universul științelor vieții, realizate de studenți de la Universitatea de Artă și Desing din Cluj-Napoca vor fi expuse în campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Studenții coordonați de conf. dr. Florin Marin, directorul Departamentului de Sculptură și asist. univ. drd. Radu Handru, au realizat lucrările în tabăra organizată în aer liber, în apropierea Centrului de Cercetări pentru Biodiversitate, din campusul USAMV Cluj-Napoca.

Tabăra de sculptură a fost organizată în cadrul unui parteneriat încheiat între Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca și Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj-Napoca, prin Departamentul de Sculptură.

Sculpturile din piatră au primit nume, acesta urmând să fie amplasate în fața unor clădiri reprezentative din campusul USAMV. Este vorba de ”Fruct” – realizată de studentul Alexandar Knezevic, ”Sămânță” – autor Alexandra Mîță (anul II); ”Micro Univers” – Atena Coșovean, ”Fosilă” – Eduard Sergiu Filep, ”Cristale” – Georgiana Patricia Jucan, ”Germinație” – Alexandru Lungu și Eric Andrei Oancea, ”Bob” – Valerian Mihail Pocotilă și ”Frunze de piatră” – Ana Selena Bogdan (anul III).

”Am încercat să răspundem pozitiv la provocarea lansată de USAMV Cluj-Napoca, de a elabora opt bio-discursuri în piatră, acestea fiind concepute în strânsă legătură cu locul în care au fost create. Chiar dacă este un demers didactic, o premieră la noi în țară din ce știm, reprezintă o provocare, pentru că tot proiectul este mult mai spectaculos decât la orele de curs sau de practică. Și pentru USAMV este o experiență benefică, fiind beneficiara unor lucrări unice, reprezentând forme organice, din universul științelor vieții. Desigur, salutăm initiațiva conducerii USAMV de a strânge legăturile dintre cele două instituții de referință ale urbei noastre și ne păstrăm speranța în creionarea unor alte proiecte comune în viitor”, au declarat coordonatorii proiectului din partea UAD – Departamentul Sculptură, Conf. dr. Florin Marin – director și Asist. univ. drd. Radu Handru.

Rectorul USAMV Cluj-Napoca, Prof. dr. Cornel Cătoi, apreciază că lucrările rezultate prin parteneriatul dintre USAMV – UAD vor stârni și admirația comunității clujene.

”Acest parteneriat dintre universitățile noastre este o mare bucurie din mai multe motive, cel mai important fiind exemplul de colaborare dintre cele două instituții academice, cu domenii de studiu atât de diferite, dar care au găsit o cale de a le interconecta și pune în valoare. Sculpturile vor fi expuse în campusul nostru și vor putea fi admirate de studenții, profesorii și oaspeții noștri, dar și de către membrii comunității, care ne vizitează foarte des. Ne bucură o nouă implicare în viața orașului nostru, prin proiectul realizat împreună cu Universitatea de Artă și Design și transmitem felicitări studenților și profesorilor care au realizat cele opt sculpturi”.

Sculpturile studenților din tabăra organizată în campusul USAMV Cluj-Napoca au fost create din blocuri de piatră naturală din calcar de Viștea, care prin culoarea albă cu irizații gălbui conferă o strălucire aparte lucrărilor. Blocurile de piatră au fost oferite de Gyorgy Levente, din Viștea, căruia USAMV Cluj-Napoca și UAD Cluj-Napoca îi aduc mulțumiri pentru contribuția în cadrul proiectului.

Lucrările vor putea fi admirate în scurt timp de toți iubitorii de sculptură, urmând ca vernisajul să aibă loc, în 2 noiembrie 2023, de la ora 11.00, în zona care a găzduit atelierele, din apropierea Centrului de Cercetări pentru Biodiversitate.

La eveniment vor participa autorii sculpturilor, studenți și profesori de la USAMV Cluj-Napoca și UAD Cluj-Napoca, alături de rectorii celor două instituții academice.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut