Scrisoare deschisă. Presa scrisă protestează față de demersul Executivului de majorarea a TVA-ului la publicații

Către 

Guvernul României

În atenția domnului prim-ministru Marcel Ciolacu

Uniunea Ziariștilor din România, organizație de creație cu statut de utilitate publică, atrage atenția alături Asociația Profesioniștilor de Presă Cluj și de numeroși editori de ziare și reviste că majorarea TVA-ului la publicațiile tipărite va duce la dispariția de pe piață a celei mai credibile surse de informare pentru cetățeni – presa scrisă.

În toate societățile democratice, presa scrisă este considerată garanția informației corecte. În prezent, pentru publicațiile tipărite-cotidiane, săptămânale, reviste etc. TVA-ul este de 5 la sută.  Majorarea acestei taxe va duce la creșterea prețului produselor media tipărite, ceea ce va determina, în prima fază, scăderea vânzărilor, și apoi, în mod evident, încetarea aparițiilor edițiilor tipărite. Or, acest lucru va afecta grav accesul cetățenilor la informații de interes public verificate și documentate într-o perioadă în care mediul online este asaltat de conținut fals și dezinformare. 

Ținem să arătăm că presa scrisă constituie un suport și pentru realizarea unora dintre actele juridice și administrative. Concret, conform codurilor civile, o serie de proceduri juridice si administrative sunt condiționate de asigurarea publicității în presa scrisă. Dacă acest lucru nu va mai putea fi realizat, cu siguranță va fi imposibilă asigurarea legalității unora dintre acte.

Produsele media locale în format tipărit sunt esențiale pentru informarea corectă și consecventă a cetățenilor, pentru bunul mers al comunităților noastre.

Existența publicațiilor tipărite este o condiție necesară pentru conservarea democrației și asigurarea pluralității opiniilor. 

Majorarea TVA-ului la publicații va însemna un aport infim la bugetul național, dar va duce la închiderea a zeci de redacții și dispariția a mii de locuri de muncă. Și aici vorbim de redactorii și reporterii publicațiilor tipărite, de tehnoredactorii care paginează aceste publicații, de angajații firmelor de difuzare din toată țara, precum și de salariații tipografiilor. Astfel, va înceta să existe o întreagă ramură economică, una care contribuie la bugetul țării prin impozitele aferente salariilor angajaților din acest sector, dar și prin taxele și impozitele pe care le plătesc societățile care editează aceste publicații. 

Datorită rolului pe care îl are în societate, peste tot în lumea civilizată presa tipărită este sprijinită de stat prin diverse măsuri. În România, publicațiile tipărite nu beneficiază de nicio facilitate. Presa tipărită este rodul muncii unor echipe de jurnaliști care cred în misiunea lor nobilă și care fac eforturi disperate pentru a rezista în fața prețurilor mari la hârtia de tipar, la energie, dar și la măsurile luate de anumite administrații locale de a desființa punctele de vânzare a publicațiilor.

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

Asociația Profesioniștilor de Presă Cluj

Casa de Editură Napoca SRL(editorul ziarului Făclia de Cluj)

Ziua de Cluj

Sabadsag

Graiul Sălajului

Ziarul Unirea-Alba

Ziarul de Iași

Gazeta de Cluj

Zi de Zi

Transilvania Business

Graiul Maramureșului

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut