Scriitoare din Gherla, în Antologia scriitorilor români contemporani de pretutindeni

Breasla literară gherleană mai nou se afirmă și pe plan internațional. Poeții și prozatorii din orașul de pe Someș sunt tot mai prezenți în antologiile și revistele apărute peste hotare. Cel mai recent exemplu îl avem chiar în luna aprilie a acestui an.

Zilele trecute am primit vestea că apreciata scriitoare Pușa Lia Popan a apărut în „Antologia scriitorilor români contemporani de pretutindeni”, editată de Starpress din Sydney, Australia. O mare onoare pentru reprezentanții literaturii gherlene, tot mai cunoscuți și pe plan mondial (să nu uităm de poetul gherlean Viorel Horea Țânțaș, stabilit în SUA). Gherlenii apreciază mult oamenii de litere din localitate, care se afirmă și în Occident. Pușa Lia Popan se poate lăuda cu nu mai puțin de 20 de cărți publicate, versuri și proză. Este una din cele mai prodigioase scriitoare din zona Clujului.

Absolventă a Liceului Teoretic „Ana Ipătescu” Gherla, după absolvirea facultății, o foarte scurtă perioadă predă limba rusă. 32 de ani a fost stabilită în Statele Unite ale Americii, unde a ocupat mai multe funcții în diferite meserii. Din toamna anului 2009 se restabilește în orașul natal, Gherla, desfășurând o bogată activitate creatoare, scoțând de sub  tipar nu mai puțin de 20 de cărți, din care unele dedicate copiilor. Este deosebit de activă în cadrul cenaclurilor literare din Cluj-Napoca și Gherla. Printre altele, frecventează cenaclurile literare  Artur Silvestri și UBB, condus de apreciatul poet clujean Ion Mureșan, din Cluj-Napoca, și „Ion Apostol Popescu”, de pe lângă Casa Municipală de Cultură Gherla.  În actuala antologie publică 13 poezii și 3 lucrări de proză, fiind prezentată pe larg de Ligya Diaconescu, coordonatorul acestei lucrări de 190 de pagini, la loc de frunte apărând și poza dânsei.

În prefața „Antologiei scriitorilor români contemporani de pretutindeni”, apărută în Editura Olimpias, scriitorul clujean Al. Florin Țene menționează: „Epidemia Covid-19 nu poate opri spiritul creator al scriitorilor români”. Așa este și asta se referă și la gherleanca Pușa Lia Popan, care în ciuda pandemiei scrie neîncetat și deja are un volum nou pregătit pentru apariție.  Munca creatoare a scriitoarei nu este influențată de acest virus ucigător, ci produce noi și noi cărți, spre bucuria cititorilor.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut