Școlile municipiului Gherla în așteptarea primului clopoțel

Luni dimineața străzile municipiului Gherla vor fi mai aglomerate ca de obicei și nu întâmplător. Copii, părinți și bunici vor lua drumul cu toții spre cele 5 unități de învățământ din localitate, dar și spre grădinițe.

Primăria așa a stabilit ora de începere a festivităților, ca ele să nu fie suprapuse, multe familii având copii la școli diferite. Prima unitate de învățământ unde va suna clopoțelul la ora 8:30 va fi Liceul Teoretic „Ana Ipătescu” de pe strada 1 Decembrie 1918, unde învață cei mai mulți elevi. După cum ne-a declarat directoarea Corina Iftinca, în noul an școlar sunt înscriși 1.080 de elevi, o cifră ce se menține de câțiva ani, liceul fiind declarat și cel mai mare, în localitate, în privința numărului de elevi. Nu e de mirare dacă la începutul acestei săptămâni acolo va fi aglomerație, curtea interioară devenind de fiecare dată neîncăpătoare, festivitatea de deschidere a noului an școlar fiind onorată și de primarul municipiului Gherla, Ovidiu Drăgan. După un scurt Te Deum săvârșit de preoții ortodox Paul Iulian Isip și greco-catolic Alexandru Hruban, va lua cuvântul directoarea Corina Iftinca, dânsa prezentând și repartizarea elevilor în cele 42 de săli de clasă.

Din discuția purtată la sfârșitul săptămânii trecute, de la  directoarea școlii am aflat că în timpul vacanței de vară a fost achiziționat mobilier nou, toate spațiile școlare fiind igienizate. De asemenea, sala de sport a fost completată cu noi dotări și echipamente, nu de mult fiind reabilitat și acoperișul.

Liceul Teoretic „Ana Ipătescu” mai dispune de o clădire pe strada Bobâlna (fosta Școală de Aplicație), unde învață copiii claselor pregătitoare și unde luni dimineață, la ora 9:00, va avea loc o altă festivitate, spre  bucuria micilor elevi care pășesc pentru prima dată în locația unei școli.

În municipiul Gherla am consemnat și noi investiții. În cadrul Liceului Teoretic în Limba Maghiară „Kemény Zsigmond”, de pe strada Fermei, a fost inaugurat modernul internat al școlii, unde începând cu noul an de învățământ sunt cazați peste o sută de elevi, în condiții dintre cele mai bune. Tot acolo s-a introdus în premieră catalogul electronic.

Modernizarea clădirii Școlii Gimnaziale Nr.1 încă nu s-a finalizat, astfel că elevii, și în noul an de învățământ studiază în mai multe locații repartizate pe tot orașul. O situație nu tocmai plăcută, dar au fost mai multe probleme cu firma care execută lucrarea.

Tot la Școala Gimnazială Nr.1 de pe strada Liviu Rebreanu, de doi ani se construiește noua sală de sport, dar investiția și acolo stagnează…

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut