Școli transformate în capele mortuare

Peste 100 de unități de învățământ din județul Cluj au fost desființate în ultimii 15 ani, se arată într-un răspuns transmis de Ministerul Educației la întrebarea unui parlamentar clujean. Numărul tot mai mic de elevi, plecarea împreună cu părinții în străinătate au fost principalele cauzele care au dus la încetarea activității mai multor unități școlare din județ.

Dacă în anul școlar 2007-2008, în județul Cluj funcționau peste 700 de obiective de învăţământ preuniversitar, în acest an au loc activități în 610 astfel de obiective.

Potrivit datelor transmise de minister, în ultimii 15 ani, în județul Cluj s-au desființat 107 școli.

Acest proces s-a făcut prin comasare, iar cele mai multe dintre școlile care au fost afectate de aceste măsuri sunt din mediul rural.

Unele dintre clădirile școlilor care au fost desființate au fost transformate în capele mortuare.

Primarii din trei comune clujene au decis că dacă tot nu mai sunt copii, școala să fie folosită pentru morți. Pentru unii pare ceva normal ținând cont că în România numărul nașterilor este mai mic decât al deceselor. Pentru alții însă evoluția de la școală la capelă mortuară este un lucru alarmant.

Este cazul Grădiniței cu program normal din Domoș-comuna Sâncraiu, Grădinița din Rădaia-comuna Baciu și Grădinița din Finciu-comuna Călățele. Alte clădiri în care au funcționat unități școlare în județul Cluj găzduiesc acum farmacii, cabinete medicale sau au devenit case particulare. Clădirile a 69 de școli sau grădinițe pur și simplu nu mai sunt folosite și riscă să se degradeze. Unele clădiri au primit destinație de cămin cultural iar la Turda Școala cu clasele I-VIII „Potaissa” a devenit sediul judecătoriei din localitate.

Clădirea în care în care erau educați copii preșcolari din Lujerdiu, comuna Cornești a fost trasformată în spațiu pentru atelier de producție și activități comerciale, iar cea din Tioltiur din aceeași comună în centru pentru copii cu dizabilități. Tot în comuna Cornești, Școala cu clasele I-IV a devenit centru de îngrijire a persoanelor vârstnice iar școala cu clasele I-IV din Boju, comuna Cojocna este folosită în prezent ca locuință socială.

Comasarea scolilor obligă elevii sa parcurgă distanțe destul de mari pentru a frecventa orele.

La nivelul județului Cluj, fondul alocat pentru transportul elevilor în anul școlar 2021-2022 a fost de 1.090.989 lei, numărul total al beneficiarilor fiind de 1.919 elevi.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut