Școala din Beliș, sfințită și redeschisă, după reabilitare

Oficialități, directori care au condus de-a lungul timpului Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Beliș, profesori și învățători care au format destine, dar și foști elevi sunt invitați joi, 19 mai, la sfințirea și redeschiderea școlii, după finalizarea procesului de reabilitare.

Slujba de sfințire a școlii va fi oficiată, de la ora 12:00, de Înaltpreasfințitul părinte arhiepiscop și mitropolit Andrei, împreună cu un sobor de preoți.

Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Beliș a intrat, la 1 iulie 2019, într-un amplu proces de reabilitare, modernizare și dotare, în cadrul unui proiect, în valoare de un milion de euro, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.

Proiectul a presupus extinderea corpului de clădire atât pe orizontală, cât și pe verticală, prin realizarea unor funcțiuni complementare (laboratoare, sală de clasă, vestiare, birou, grup sanitar), dar și realizarea unor amenajări exterioare – alei pietonale, teren de sport cu covor sintetic și nocturnă, amfiteatru în aer liber, platforme și spații verzi. De asemeni, a presupus înlocuirea completă a acoperișului, refacerea finisajelor interioare și exterioare, înlocuirea tâmplăriei, refacerea în întregime a instalației electrice și a instalației sanitare și extinderea acestora în noile spații, refacerea instalației de canalizare și a branșamentelor uzate, echiparea corpului de clădire cu un lift care să asigure accesul persoanelor cu dizabilități locomotorii la etajele superioare ale clădirii, construirea unui depozit pentru lemne, respectiv realizarea de împrejmuiri. Nu în ultimul rând, proiectul a presupus înlocuirea mobilierului și dotarea sălilor de clasă, laboratoarelor, birourilor și celorlalte spații cu toate materialele didactice și utilitățile necesare desfășurării activităților unei școli de secol XXI.

Școala din Beliș a fost construită și dată în folosință în 1974, odată cu strămutarea locuitorilor din Belișul Vechi și Giurcuța de Jos, sate ale căror vetre au fost acoperite de apele lacului de acumulare. Inițial, școala a avut și două clase de liceu, desființate după Revoluție.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut