Școala altfel și Săptămâna Verde în 157 unități de învățământ preuniversitar clujene

Începând de luni, 27 martie, 74 de unități de învățământ preuniversitar din județul Cluj desfășoară activități educaționale și extracurriculare, în cadrul Programului național Săptămâna Verde. De asemeni – informează Inspectoratul Școlar Județean Cluj – 83 de unități de învățământ preuniversitar din județ au decis să organizeze în această săptămână Programul Național Școala altfel.

„În această săptămână, cadrele didactice, împreună cu elevii și preșcolarii, desfășoară activități extrașcolare predominant experiențiale, în scopul dezvoltării de competențe, atât de învățare, cât și socio-emoționale, în cadrul unor demersuri creative, atractive și inovative. Atitudinile proactive și responsabile, în ceea ce privește educația pentru mediu, precum și problematica schimbărilor climatice cu care se confruntă omenirea sunt în egală măsură priorități ale demersurilor didactice planificate în această săptămână” – precizează un comunicat al IȘJ Cluj.

Activitățile extrașcolare asigură transferul de cunoștințe, acumulate de elevi în cadrul curriculumului formal, în contexte noi, nonformale, ceea ce le oferă oportunitatea de a implementa în practică cunoștințele teoretice acumulate, de a-și pune în valoare creativitatea, talentele, accesul la surse informaționale diverse, pentru realizarea de proiecte, de a participa la activități în echipe de elevi din clase diferite, activități desfășurate în școală sau în afara ei. Scopul derulării acestor programe constă în antrenarea elevilor în activități cât mai variate și bogate în conținut, cultivarea interesului pentru activități științifice, culturale, sportive, de protejare a mediului, facilitarea integrării în mediul școlar, oferirea de suport pentru reușita școlară în ansamblul ei, fructificarea talentelor personale și corelarea aptitudinilor cu atitudinile caracteriale. Pe de altă parte, prin intermediul acestor programe, cadrele didactice au posibilitatea, la rândul lor, să își pună în valoare creativitatea și aptitudinile, propunând activități interesante, pe care în cadrul orelor de curs nu le-ar fi putut desfășura, prin care să valorifice componenta educațională, să-și cunoască mai bine elevii, să le influențeze dezvoltarea personală și pregătirea pentru viață” – declară, Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut